2022 Saudi Arabian GP Russell Mercedes medium C3 Pirelli tyres Photo Daimler Edited by MAXF1net

Pirellijev šef F1 programa Mario Isola smatra da bi poskakivanje bilo još gore da je Formula 1 ostala na 13-inčnim gumama, ali je ohrabren poboljšanom kvalitetom utrkivanja s novom generacijom bolida i novim 18-inčnim gumama.

Formula 1 je dvije godine kasnije od Formule 2 prešla na 18-inčne gume, u godini kad su bolidi dizajnirani prema potpuno novom tehničkom pravilniku i većinu aerodinamičkoga pritiska stvaraju od podnice.

To je dovelo do aerodinamičkoga fenomena poskakivanja pri čemu bolidi pri velikim brzinama vertikalno poskakuju budući da se downforce gubi prilikom struganja od tlo i onda se opet vraća, što dovodi do periodičkoga kretanja po vertikalnoj osi.

Pirelli smatra da bi poskakivanja bilo i da je Formula 1 ostala na 13-inčnim gumama i da bi vjeorjatno bilo još gore.

“Ne mislim da je to stvar 18-inčnih ili 13-inčnih guma,” rekao je Isola za Autosport.

“Riječ je o učinku koji dolazi od bolida. Ali možda bi s većim bočnim stranicama 13-inčnih guma učinak poskakivanja bio još veći jer imate bočne stranice koje su puno veće i koje rade kao ovjes, puno više nego trenutne [18-inčne].”

“Sad su bolidi tvrđi i gume su čvršće, a to je nešto s čim se momčadi moraju nositi. Ne mislim da 18-inčne gume pogoršavaju taj fenomen. Mislim da je zapravo suprotno.”

Gume pomažu bliskom utrkivanju

Isola se osvrnuo i na poboljšanu kvalitetu utrkivanja jer se vozači ove godine mogu bliže utrkivati zahvaljujući manjem gubitku downforcea prilikom bliskoga praćenja, ali i novim gumama koje su otpornije na pregrijavanje.

“Za mene je važno da smo i u Kanadi vidjeli blisko utkrivanje, to je bio jedan od ciljeva za ovu sezonu,” rekao je Isola.

“Ne samo čista pretjecanja zahvaljujući DRS-u, htjeli smo dati priliku vozačima da pritišću i bore se na stazi.”

“A to se upravo dogodilo s Maxom i Carlosom, ali i s vozačima Alpinea i Leclercom, kao i brojnim drugim vozačima.”

“To znači da gume daju takvu priliku, zajedno s paketom koji imaju sa svojim bolidima, i lijepo je vidjeti da se to događa.”

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Russell vjeruje da bi nova pravila u Belgiji Mercedes mogla dovesti u borbu za pobjedu

Mercedesov vozač George Russell smatra da bi se njegova momčad mogla vratiti u borbu za po…