Službeni dobavljač F1 guma Pirelli otkrio je kolike su razlike u brzini po krugu njihovih pet komponenti guma na stazi Circuit de Barcelona – Catalunya i potvrdio da su razlike u skladu s očekivanjima.

Iako je i dalje vrlo rana faza nove F1 sezone 2019., Pirelli je potvrdio da se gume ponašaju u skladu s očekivanjima i da su razlike u brzini između komponenti između šest i sedam desetinki sekunde.

Pirelli je za ovu sezonu odlučio zvati svoje gume oznakama od C1 (najtvrđa) do C5 (najmekša), a kao i dosad na svaku će utrku donijeti samo tri komponente i zvati ih soft (crvena boja), medium (žuta boja) i hard (bijela boja).

Razlika između C2 i C3 komponente je oko 0.6 sekundi, baš kao i razlika između C4 i C5, a razlika između C3 i C4 je oko 0.7 sekundi. Najveća razlika je između C1 i C2 komponenti, između 0.8 i 1.0 sekundi, ali ta je razlika trenutno veća nego što će biti u toplijim uvjetima jer C1 komponenta bolje radi u visokim temperaturama.

2019 F1 Pirelli tyres markings colours
Pirellijeve oznake guma za F1 testiranja 2019.

“Staza nije duga [4655 m] tako da je 0.7 sekundi dobra brojka ako se uzme u obzir da smo ciljali na 0.8 do 0.9 s,” rekao je Pirellijev Mario Isola.

“Tako da bi se na dužoj stazi to moglo dogoditi.”

“Također, teško je u jednom krugu Barcelone izvući sve iz C5 gume jer je staza agresivne konfiguracije i asfalt je grublji nego prošle godine.”

“C1 komponenta je za ove uvjete malo pretvrda jer je hladno. Očekujem da kad dođemo na ovu utrku [10. – 12.5.] razlika između C1 i C2 bude manja jer će C1 raditi bolje i biti bliže C2.”

RAZLIKA U BRZINI IZMEĐU KOMPONENTI GUMA

C1 – C2: 0.8 – 1.0 s
C2 – C3: 0.7 s
C3 – C4: 0.6 s
C4 – C5: 0.6 s

OPTIMALNA RADNA PODRUČJA GUMA

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Utrke u kojima se F1 prvenstvo odlučilo u Abu Dhabiju

Nevjerojatno uzbudljiva sezona u kojoj se za naslov prvaka bore Lewis Hamilton i Max Verst…