Pirelli potvrdio detalje testa u Abu Dhabiju – debi za Ultra-soft gumu

pirelli-super-super-soft

Talijanski proizvođač guma i trenutni opskrbljivač guma za Formulu 1 potvrdio je da će održati jednodnevni test guma u utorak nakon posljednje utrke ovogodišnjeg prvenstva u Abu Dhabiju.

Test će biti orjentiran isključivo na gume, a cilj je testirati novu komponentu guma, ultra-soft, koja će iduće sezone postati peta komponenta. Također, Pirelli će od 2016. na utrku donositi po tri komponente guma za suho od kojih će svaka momčad odabrati dvije.

Pirelli je početkom mjeseca osigurao novi F1 ugovor koji počinje 2017., a traje tri godine. Također, objavili su da iduće godine žele testiranje guma za 2017. koje će biti znatno šire (300 mm sprijeda, 400 mm straga).

Test u Abu Dhabiju skraćen je na samo jedan dan zbog testiranja GP2 i GP3 serija te će se zato voziti 12 sati, zahvaljujući osvjetljenju staze Yas Marina Circuit. F1 test trebao je trajati 1. i 2. prosinca, ali sada će se voziti samo prvi dan, 1. prosinca.

>> TEHNIČKI PRAVILNIK: Kotači i gume

>> SPORTSKI PRAVILNIK: Gume

>> TEHNIKA: Gume u Formuli 1

Testu mogu pristupiti sve momčadi, a Pirelli traži da svaka momčad dođe barem s jednim trkaćim vozačem jer imaju najviše iskustva s trenutnim komponentama guma, što će pomoći u davanju povratnih informacija o novoj komponenti.

Sudjelovanje je dobrovoljno, a svaka će momčad smjeti nastupiti samo s jednim bolidom i voziti po programu koji je osmislio Pirelli.

Svrha testa isključivo je testiranje guma pa momčadi neće smjeti testirati nove dijelove niti mijenjati postavke bolida tijekom dana.

Pirelli je fanove na društvenim mrežama pitao o boji nove komponente. Mogućnosti su bile srebrna i ljubičasta koja je na kraju uvjerljivo slavila s oko 85% glasova.

Osim testa u Abu Dhabiju, dogovoren je i test kišnih guma koji će se održati 25. i 26. siječnja 2016.

card-winner

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Pirelli vjeruje da će novi bolidi uskoro biti brzi kao stari

Novi F1 bolidi za 2022. vrlo će brzo doći na razinu svojih prethodnika unatoč novom tehnič…