Pirelli vjeruje da bi povratak rata između proizvođača guma bio loš za Formulu 1 jer bi povećao troškove i razlike između momčadi.

Formula 1 od 2007. ima samo jednoga dobavljača guma, a nakon četiri godine Pirelli je zamijenio Bridgestone i 2011. postao jedini dobavljač.

Rat guma posljednji smo puta gledali u peroidu između 2001. i 2006. kad su se za pobjede borili Bridgestone i Michelin, a zbog Bridgestoneove orjentiranosti prema Ferrariju 2005. je čak 7 od 10 momčadi vozilo na Michelinu.

Mario Isola iz Pirellija vjeruje da bi povratak natjecanja između proizvođača guma bio loš za F1 iako je u globalnoj anketi navijača gotovo 70% izrazilo želju za takvim scenarijem.

“Sad sve momčadi imaju iste gume, ali ako otvorite natjecanje između gumara povećat ćete troškove jer morate testirati, rekao je Isola.

“Imat ćete vrhunske momčadi s boljim gumama u odnosu na momčadi sredine i začelja poretka jer nemate obvezu svuma isporučiti isti proizvod.”

“Stvarate razliku između vrhunskih momčadi i ostalih [koja je već i sad velika].”

“Možda biste s dva ili tri proizvođača imali nekoliko momčadi u borbi za vrh, ali ostali bi se mučili s performansama.”

Što smo naučili iz prošloga rata gumara

Canadian gP F1 2002 start Foto BMW
Montoya je vodio na startu, ali vodstvo nije dugo potrajalo

Bridgestone se početkom 2000.-ih sve više zbližavao s Ferrarijem, a nakon što je i McLaren 2002. prešao na Michelin ostali su jedina vrhunska momčad na japanskim gumama.

To je dovelo do toga da je Bridgestone konstruirao gume prema zahtjevima Ferrarija što je u probleme dovodilo druge momčadi kojima su te gume bile pretvrde (jer nisu imali dovoljno downforcea).

Michelin je nastojao udovoljiti svima, ali najveću sinergiju imali su upravo s Renaultom s kojima su radili na OPC tehnologiji i s kojima su 2005. i 2006. osvojili naslove prvaka.

Također, 2005. je Michelin dominirao u godini kad su gume morale trajati cijelu utrku i kad su samo Ferrari, Jordan i Minardi bili na Bridgestoneu, ali su i pretrpjeli veliku sramotu na VN SAD-a gdje je nastupilo samo šest Bridgestoneovih bolida.

Ali isto tako njihove su gume 2006., sa snažnom konstrukcijom stražnjih guma, najviše odgovarale Renaultu koji je imao raspored težine pomaknut naglašeno prema stražnjoj osovini (što je bio i jedan od uzroka njihovih fantastičnih startova tih godina).

Zato je Renault na prvom testu Bridgestoneovih guma za 2007. (s bolidima iz 2006.) izgubio brzinu u odnosu na McLaren čiji je raspored težine pomaknut prema naprijed puno više odgovarao novim gumama.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

Obavijesti me o
wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Kubica – ‘Bit će teško, ali ne bojim se velikih očekivanja’

Robert Kubica svjestan je da neće biti lako napraviti posljednji korak i opravdati očekiva…