Pirelli kaže da su Red Bull i Aston Martin koristili njihove gume pri nižim tlakovima od onih koje su propisali, ali da time nisu prekršili pravila jer su ispoštovali iznose tlakova koji se mjere prije izlaska na stazu.

Nakon pucanja guma za VN Azerbajdžana na bolidima Strolla i Verstappena, Pirelli je izdao priopćenje u kojem su objasnili da je do pucanja došlo zbog načina koji su momčadi koristili gume, a Red Bull i Verstappen odgovorili su da nisu učinili ništa pogrešno niti protiv pravila.

Pirelli kaže da su pravila zaista ispoštovana i da oni ne mogu osigurati da će tlakovi u gumama za vrijeme vožnje biti veći nego startni tlakovi koji se mjere prije izlaska bolida na stazu.

“Ono što se dogodilo u Bakuu je situacija u kojoj tlakovi na stazi nisu bili očekivani u odnosu na uvjete u kojima se vozilo i to je dovelo do pucanja,” rekao je Pirellijev F1 šef Mario Isola.

“Kad imate puno energije koja prolazi kroz gume i tlakove koji su niži u odnosu na očekivane, rezultat je da na bočnom zidu gume imate stojni val koji jako opterećuje unutarnji bočni zid gume i u nekom trenutku guma pukne.”

Osim nižih tlakova, jedan od uzroka je i činjenica da Pirellijeva predviđanja performansi bolida uoči vikenda u Bakuu nisu bila dovoljno točna.

“Očekivana opterećenja, downforce i brzina, koje simuliramo, nisu bili iznosa koje smo očekivali. A osim toga, pronašli smo i neke parametre koji na stazi nisu bili kako smo očekivali.”

“Pretpostavljamo da će tlakovi na stazi biti određenoga iznosa i da će nagibi guma (camber), a u ovom slučaju nismo postigli te uvjete, ne zato što momčadi nisu poštivale pravila, nego zato jer su tražili performanse i to je stvorilo scenarij drukčiji od očekivanoga. A to je da su se gume koristili pri nižim tlakovima od očekivanih.”

“Svaka momčad traži performanse, zato su tu, ne samo da kruže stazom. A to znači da ako imate nešto niži tlak dobivate nešto performansi.”

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Hamilton – ‘Sramotna pogreška’ nema veze s pritiskom

Lewis Hamilton priznaje da je pogreška prilikom ulaska u boks za vrijeme kvalifikacija 'sr…