Pirelli zabrinut manjkom downforcea na testnim bolidima

Sebastian-Vettel-Ferrari-SF15-T-Barcelona-2017-Pirelli-tyre-test-F1-2016-Foto-Ferrari

Talijanski proizvođač i službeni dobavljač guma za Formulu 1 izrazio je zabrinutost oko razine aerodinamičkog pritiska testnih bolida za 2017. koji nije dovoljan za simulaciju opterećenja koja očekuju gume.

Pirelli je objavio testni program kojim će razviti i testirati nove gume za 2017. koje će biti znatno šire (305 mm sprijeda i 405 mm straga). Na testiranjima sudjeluju samo Mercedes, Red Bull i Ferrari koji su jedini bili spremni razviti posebne inačice svojih bolida iz 2015. sa znatno većom razinom downforcea.

Ali ubrzo se ispostavilo da razine downforcea nisu dovoljno velike za simulacije opterećenja koja gume očekuju 2017. pa je Pirelli od momčadi tražio 10%-tno povećanje pritiska. Bez obzira na modifikacije, bolidi još uvijek nemaju dovoljno downforcea.

“Još uvijek nam nedostaje nešto downforcea na testnim bolidima, momčadi rade na povećanju downforcea za idući test,” rekao je Pirellijev trkaći menadžer Mario Isola.

“Problem je u tome što se s povećanjem downforcea povećava i degradacija i zato trebamo bolide s više downforcea kako bismo imali prave brojke.”

“Teško je reći koliko nam nedostaje, ovisi gledamo li početak ili kraj 2017. Zato što ćemo tijekom 2017. imati prilično brz razvoj bolida. Ali vjerojatno nam nedostaje oko 20% downforcea.”

Idući test održat će se 12. i 13. listopada kada će Mercedes testirati u Barceloni, a Red Bull će iduća tri dana testirati u Abu Dhabiju. To su ujedno i posljednji testovi prije testa nakon posljednje utrke sezone.

“Nemamo previše vremena, znamo da momčadi rade na bolidima i povećanju njihova downforcea. Znaju da moraju brzo reagirati i znamo da daju sve od sebe.”

“Ne kažem da ne daju sve od sebe jer nije lako s ovakvim bolidima [iz 2015.] postići razine downforcea koju očekujemo 2017.”

Pirelli se sve više zalaže za predsezonska testiranja izvan Europe kako bi imali reprezentativnije temperature u odnosu na hladnu Europu.

Bahrain je jedna od prvih destinacija ukoliko dođe do dogovora, a veće momčadi u principu se slažu s odlukom dok se manje protive zbog povećanja troškova.

PIRELLIJEV TESTNI PLAN ZA 2017.

Pirelli-2017-Tyre-Testing-Roadmap CROATIAN TRANSLATION

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Vettel kritizira FIA-u – ‘To nije bilo jako profesionalno’

Sebastian Vettel smatra da se FIA nije ponijela profesionalno s kasnim izricanjem kazne za…