Talijanski proizvođač guma i ekskluzivni F1 dobavljač Pirelli zadovoljan je s testovima svojih F1 guma za 2019. koje su momčadi odradile u Abu Dhabiju, a jedan od najvažnijih zaključaka je i bolje ponašanje najmekše komponente hypersoft.

Vozači i momčadi u Abu Dhabiju su imali priliku isprobati nove Pirellijeve komponente guma i usporediti ih s ovogodišnjim komponentama, a vozači su bili uglavnom zadovoljni i složili se da su razlike vrlo male.

Najbržih pet vremena na dva dana testa postavljena su na hypersoft gumama, neka na prošlogodišnjem, neka na ovogodišnjem, dok je Verstappen u Red Bullu bio najbrži vozač koji nije koristio hypersoft nego ovogodišnji ultrasoft.

“Momčadi su mogle skupiti korisne informacije o gumama za 2019. tijekom dva dana testa s cijelom dostupnom paletom guma, kao i gumama iz 2018. za usporedbu,” rekao je Pirellijev F1 šef Mario Isola.

“Sve momčadi birale su vlastiti plan kako će testirati gume pa nije bilo jednostavno izvući trenutne zaključke na stazi. Skupili smo puno podataka koje počinjemo analizirati što ćemo morati brzo učiniti jer ćemo već za tjedan dana morati izabrati komponente guma za Australiju.”

Max Verstappen Red Bull RB14 post season Abu Dhabi F1 2018 Pirelli F1 2019 tyre test Photo Pirelli

“U ovo vrijeme cilj nam je izabrati i gume za prvih pet utrka nove sezone.”

“Prvi dojmovi o novim gumama su pozitivni. Prva važna informacija koju smo dobili na prvom danu testa je da nova komponenta 5, koja je zapravo hypersoft iz 2018., radi kako je i očekivano.”

“To znači da nudi slične performanse kao i hypersoft iz 2018., ali sa smanjenim ljuštenjem iz onoga što smo dosad vidjeli.”

“Ali Abu Dhabi nije staza koja ima puno brzih zavoja pa je i to važan čimbenik za razmatranje.”

“Zasad smo sretni s onim što smo vidjeli i naša je namjera da ovo budu konačne gume za 2019.”

“U teoriji i dalje možemo učiniti neke preinake prije konačne homologacije guma 1. prosinca, ali nadamo se da to nećemo morati učiniti.”

“U međuvremenu ćemo pozorno promotriti sve podatke.”

KOMBINIRANA VREMENA I KOMPONENTE GUMA

USPOREDBA KOMPONENTI GUMA 2018. vs 2019. – Pirelli odbacio supersoft

Iz iduće Pirellijeve grafike vidljivo je da je komponenta 5 ovogodišnji hypersoft, komponenta 4 je ovogodišnji ultrasoft, komponenta 3 je ovogodišnji soft, komponenta 2 je ovogodišnji medium, a komponenta 1 je ovogodišnji hard.

To znači da je Pirelli odbacio superhard komponentu (narančasto označena), ali i ovogodišnji supersoft (crveno) jer je performansama bio preblizu ultrasoftu.

Također, to znači da Pirelli neće imati sedam komponenti guma za suho kao 2018. nego pet, a samo će tri donijeti na svaku utrku i nazvati ih soft, medim i hard.

Pirelli promijenio sve komponente osim softa

Osim što su odlučili odbaciti supersoft komponentu iz ponude, Pirelli se odlučio modificirati i gotovo sve ostale komponente svojih F1 guma.

Hard i medium komponente bit će nešto mekše nego 2018. jer je ove godine velika većina utrka bila odrađena sa samo jednim zaustavljanjem, a donijeli su i dvije inačice ultrasofta za koje tek trebaju donijeti odluku koju će koristiti 2019.

Soft komponenta ostaje kakva je bila i 2018., a već spomenuti hypersoft bit će vrlo sličan performansama ovogodišnjem, ali s manje sklonosti ljuštenju koje se događalo uslijed pregrijavanja gazne površine gume.

Robert Kubica Williams FW41 post season Abu Dhabi F1 2018 test dark Photo Pirelli

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Deset najboljih pretjecanja u F1 2019.

Formula 1 odabrala je deset najboljih pretjecanja ove sezone, a najbolje je proglašeno Ver…