2023-Miami-GP-Perez-Red-Bull-special-fan-livery-C4-Pirelli-tyre-red-soft-Qualifying-Photo-Red-Bull-Edited-by-MAXF1net

Talijanski proizvođač guma Pirelli potvrdio je uvođenje nove, čvršće konstrukcije F1 guma od VN Velike Britanije početkom srpnja budući da su ovogodišnji bolidi brži od očekivanoga.

Pirelli inzistira da nove gume ne planiraju uvesti zbog sigurnosnih razloga, već više kao pokušaj da se zajamči da neće biti problema u budućnosti. Smjese novih guma bit će identične onima koje se trenutno koriste te će i dalje postojati šest različitih vrsta guma (C0, C1, C2, C3, C4 i C5).

FIA je za ovu sezonu uvela paket promjena vezanih za aerodinamiku koje su bolide trebale usporiti za oko pola sekunde, ali još prije početka sezone očekivalo se da će prirodni razvoj bolida, u drugoj sezoni novih pravila, značajno nadmašiti očekivane gubitke.

Vremena po krugu na prvih pet utrka nove sezone to su i potvrdila budući da su vremena bila brža oko jedne sekunde, a na prošloj utrci u Miamiju ta je razlika bila još veća, oko dvije sekunde, djelomično zahvaljujući i novom asfaltu.

Nakon razgovora s FIA-om, Pirelli je odlučio da treba poduzeti mjere kako bi se izbjegao rizik od problema s gumama, posebno na nekim od zahtjevnijih staza poput Silverstonea.

Pirelli je stoga predložio FIA-i da dopusti uvođenje nove konstrukcije gume od VN Velike Britanije 9. srpnja, na utrci na kojoj smo već nekoliko puta vidjeli višestruka pucanja guma, posljednji puta 2020. godine, a prije toga 2013.

Prema Tehničkom pravilniku Formule 1, svaka promjena konstrukcije guma tijekom sezone mora proći kroz formalni proces odobrenja od strane momčadi ili je moguće prisilno uvesti promjene iz sigurnosnih razloga.

Za odobrenje F1 Komisije, uvođenje nove konstrukcije trebat će potporu osam od 10 momčadi. FIA može odlučiti promijeniti specifikaciju tijekom sezone prvenstva iz sigurnosnih razloga bez obavijesti ili odgode, ali čini se da Pirelli ne planira igrati na tu kartu.

Kako bi sve momčadi isprobale nove gume uoči njihovoga korištenja na Silverstoneu, svaki vozač dobit će po jedan dodatan set guma na VN Španjolske kako bi ih mogli isprobati na prva dva slobodna treninga.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Hamilton za 40 milijuna funti prelazi u Ferrari 2024.?

Britanski tabloidi raspisali su se da će Lewis Hamilton potpisati ugovor s Ferrarijem za i…