Pirellijevi odabiri komponenti guma za F1 sezonu 2021.

2021 Bahrain GP Hamilton Mercedes Verstappen Red Bull Bottas Mercedes soft C4 Pirelli after qualifying Photo Daimler

Talijanski proizvođač guma i službeni F1 dobavljač Pirelli za ovu je sezonu objavio potpuni raspored komponenti guma koje će se koristiti tijekom svakoga vikenda kako bi olakšali posao i sebi i momčadima koje će ranije znati koje će komponente koristiti na kojoj utrci.

Većina komponenti slična je kao i za 2020. i 2019., ali odabir guma za Baku i Interlagos je stupanj mekši nego dosad dok su dvije utrke u Nizozemskoj i Saudijskoj Arabiji potpuno nove.

Sportski pravilnik za 2021. promijenio se po pitanju odabira guma kako bi pružio maksimalnu fleksibilnost, a odabiri guma više se ne moraju najaviti 14 tjedana unaprijed za utrke izvan Europe i osam tjedana prije utrka u Europi.

Također, kao i prošle godine, vozači više neće moći sami birati broj setova pojedine komponente koji žele koristiti tijekom svakoga vikenda – svaki vozač dobit će dva seta hard guma, tri seta mediuma i osam setova softa.

Pirelli i FIA i dalje zadržavaju pravo na promjenu odabira guma do 15 dana prije utrke ukoliko okolnosti to budu tražile.

Za ovu sezonu Pirelli je pripremio čvršću i nešto težu konstrukciju guma koja bi trebala smanjiti pregrijavanje i vozačima omogućiti da voze agresivnije, ali to dolazi uz cijenu od oko sekundu sporijih vremena po krugu.

“Objava svih selekcija guma za cijelu godinu pomoći će vozačima i momčadima s planiranjem, ali i omogućiti maksimalnu fleksibilnost u slučaju promjene kalendara zbog COVID-19 ograničenja,” rekao je Pirellijev F1 šef Mario Isola.

“Odabir guma je sličan kao i prošle godine, ali imamo dvije utrke na kojima je odabir mekši. Prva je Azerbajdžan, gdje naša C2 guma posljednji put [2019.] nije korištena, pa smo se odlučili za najmekše dostupne gume – C3, C4 i C5.”

“Zatim imamo Brazil gdje ćemo imati C2, C3 i C4 gume ove godine, a C1 guma na posljednjoj utrci [2019.] nije pokazala posebnu prednost u trošenju nad medium [C2] gumom. U oba slučaja mekše gume mogle bi dovesti do većih strateških varijacija.”

ODABIR GUMA ZA F1 2021.

2021 Pirelli tyre choices compounds Photo Pirelli F1