Pogledajte minimalne tlakove i maksimalne nagibe kotača za Monako

Pirelli će u Monako donijeti tri najmekše mješavine guma za suho, ali zbog malih prosječnih brzina propisani tlakovi najniži su od svih utrka ove sezone.

Talijanski proizvođač guma propisuje minimalne tlakove guma kako momčadi ne bi preagresivno koristili njihove gume i time ugrozili sigurnost vozača, a posljednjih godina ti su tlakovi često prekonzervativni pa su se vozači žalili na prevelike tlakove i manjak prijanjanja koji uzrokuju.

Ove godine Pirelli je za Monako propisao 1.311 bara za prednje gume i 1.242 bara za stražnje gume – tlakovi u stražnjim gumama su manji jer stražnje gume imaju veću površinu.

Što se tiče nagiba kotača po vertikalnoj osi (eng. camber), Pirelli za prednje gume propisuje -4.25 stupnjeva, a za stražnje -3.00 stupnja.

Veći nagib kotača donosi bolje prijanjanje prilikom vožnje u zavojima jer tada guma, prilikom lateralnog opterećenja, ima okomitiji položaj u odnosu na asfalt. Ovisno o opterećenju, mijenja se i optimalni kut nagiba kotača, a i on je drukčiji za svaki zavoj pa je potrebno naći kompromis.

Veći nagib prednjih kotača ima negativne posljedice na kočenje (jer prilikom vožnje ravno kotači nemaju tako okomit položaj u odnosu na asfalt), a negativno je i to što se unutarnji rub gume previše grije na ravnim dijelovima.

Za stražnje gume Pirelli dopušta čak -3.00 stupnjeva, što je daleko više nego što će ijedna momčad koristiti jer se na stražnjim kotačima koriste puno manji nagibi kotača nego na prednjim. Razlog je jednostavan – trakcija. Ukoliko je nagib stražnjih kotača prevelik, kotači na ubrzanju nisu tako okomiti u odnosu na podlogu pa je time i prijanjanje na ubrzanju manje.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

FIA i Formula 1 potvrdile promjenu pravila za 2021.

Svjetsko motorsport vijeće ratificiralo je promjene pravila koje su donijeli FIA i Formula…