Porsche ponovno razmatra ulazak u Formulu 1 koja je najavila buduće pogonske jedinice kao jednostavnije i jeftinije od trenutne generacije koja je bila izuzetno složena i skupa i koja nije privlačila nove proizvođače u sport.

Porsche je 2017. sudjelovao na sastancima FIA-ine Komisije proizvođača motora na kojima se raspravljalo o budućim pogonskim jedinicama, a krajem 2017. Porsche je krenuo u razvoj visokoučinkovitoga motora sa šest cilindara unatoč povlačenju iz LMP1 kategorije WEC prvenstva.

Motor se vrtio na testnom stolu i na njemu je radila manja skupina između ’20 i 25 stručnjaka’, ali Porsche se nije odlučio za ulazak u Formulu 1 kao proizvođač motora nakon što su ranije odbacili mogućnost da se natječu kao konstruktor poput Mercedesa i Ferrarija.

Ali okretanje Formule 1 prema održivosti i novim gorivima, kao i najava jeftinijih i jednostavnijih pogonskih jedinica od 2025. koje ne bi trebale imati skupi MGU-H, potaknuli su interes kod VW grupe koja razmatra Porscheov ulazak u Formulu 1, piše BBC.

“Bilo bi sjajno kad bi aspekti održivosti, primjerice korištenje e-goriva, igrali ulogu,” rekao je Fritz Enzinger, šef Porscheova motorsport programa.

“Kad ti aspekti budu potvrđeni, detaljno ćemo ih razmotriti unutar VW grupe i raspraviti o daljnjim koracima.”

“Porsche i Volkswagen AG prate promjene pravila u svim relevantnim trkaćim serijama diljem svijeta. To je slučaj i s novim pravilima za motore u Formuli 1 od 2025.”

Ross Brawn izjavio je da Formula 1 ima priliku učiniti novu generaciju motora održivijom i kombinirati hibridnu tehnologiju s održivim gorivima.

“Formula 1 dugo služi kao platforma za uvođenje nove generacije inovacija u svijetu automobila,” rekao je Brawn.

“Naš prvi prioritet za održivost je utemeljiti plan za hibridni motor koji ima smanjene emisije i od kojega će realni svijet imati koristi u cestovnim automobilima.”

“Vjerujemo da imamo priliku to učiniti s novom generacijom motora koji će kombinirati hibridnu tehnologiju s održivim gorivima.”

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Hamilton na pole positionu u Imoli ispred dva Red Bulla

Lewis Hamilton osvojio je prvi pole position ove sezone nakon napetih kvalifikacija za VN …