Predsjednik FIA-e Mohammed Ben Sulayem navodno je pod istragom unutar organizacije zbog izravnoga utjecaja na rezultat VN Saudijske Arabije, pokušavajući poništiti kaznu koju je dobio Aston Martinov vozač Fernando Alonso.

Alonso je ciljem prošao treći iza Pereza i Verstappena, ali je dobio deset sekundi kazne jer su mehaničari dodirivali bolid dizalicom tijekom odrađivanja prve kazne zbog čega je klasificiran kao četvrti.

Ali nakon Aston Martinove žalbe, koju je prezentirao sportski direktor Andy Stevenson, suci su promijenili mišljenje i poništili Alonsovu kaznu, što ga je vratilo na treće mjesto.

Ben Sulayem je, prema pisanju BBC-a, pod istragom nakon optužbi da se pokušao umiješati u rezultat utrke pokušavajući poništiti Alonsovu kaznu.

Navodno je nazvao šeika Abdullaha bin Hamasa bin Isu Al Khalifu, potpredsjednika FIA-e za sport za regiju Bliskog istoka i sjeverne Afrike i njegovoga bliskog saveznika, koji je bio prisutan na utrci.

BBC prenosi da predmet istražuje FIA-ino etičko povjerenstvo te da je izvješće podnio službenik FIA-e za usklađenost Paolo Basarri.

Kako je Aston Martin prezentirao žalbu

Aston Martin je uspio pokazati sucima da nije postojao čvrsti dogovor o nepropisnom dodirivanju automobila dizalicama dok se odrađuje vremenska kazna nakon čega slijedi uobičajena promjena guma.

Sportski direktor Stevenson također je prikazao videozapise sedam primjera kaznenih zaustavljanja u boksovima koji su uključivali Mercedes, Alpine, AlphaTauri, Haas i McLaren gdje su se dizalice dodirivale.

Suci su to smatrali novim dokazom te su poništili odluku o Alonsovoj kazni, što mu je vratilo treće mjesto.

FIA je kasnije objasnila da je ‘ova okolnost nastala zbog nedostatka jasnoće u tekstu relevantnih propisa i proturječnih presedana, koji su razotkriveni ovim specifičnim incidentom’.

“Samo pravilo je bilo predmet rasprave na nedavnim sastancima sportskog savjetodavnog odbora, forumu na kojem FIA, FOM i sve momčadi raspravljaju i predlažu izmjene i dopune F1 sportskih pravila za odobrenje i primjenu u FIA F1 svjetskom prvenstvu.”

Nakon daljnje rasprave na sastanku šefova momčadi na idućoj utrci prvenstva u Australiji izdani su novi protokoli koji se odnose na dodirivanje bolida tijekom kaznenih zaustavljanja.

Gledaj Formulu 1 ekskluzivno na Sport Klubu uz EON TV i Telemach.

Load More Related Articles
Load More In Aktualno
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

Dva McLarena ispred dva Ferrarija uoči kvalifikacija u Imoli

Oscar Piastri i Lando Norris postavili su dva najbrža vremena na trećem slobodnom treningu…