Pregled najboljih vremena po sektorima i najvećih brzina

Sebastian Vettel Ferrari SF16-H Spain GP Barcelona F1 2016 main straight Foto Ferrari

Mercedesi su treći puta ove sezone zauzeli prvi startni red, ali iznenađenje dana bila je sjajna forma Red Bulla i loš nastup Ferrarija.

Donosimo pregled najvećih brzina na kraju svakoga sektora, najveće brzine na najdužem pravcu i pregled najboljih vremena po sektorima staze Circuit de Catalunya – Barcelona.

NAJBOLJA VREMENA PO SEKTORIMA

Spain GP Barcelona F1 2016 qualy best sector times

Mercedes je očekivano najbrži u sva tri sektora i njihovi su vozači zauzeli prvo i drugo mjesto u svakom sektoru, a prvi sektor jedini je u kojem je Verstappen bio brži od Ricciarda. Hamilton je odvozio fantastičan krug u kojem je spojio tri najbolja sektora cijeloga vikenda dok je Rosberg odvozio nešto lošiji krug.

Zbrajanjem najboljih Rosbergovih vremena po sektorima dobivamo krug 1:22.165 – i dalje nedovoljno za pole position, ali pokazuje da Rosberg, kao i u Rusiji prije dva tjedna, nije spojio najbolje sektore u Q3.

Drugi sektor jedini je u kojem je Ferrari treći najbrži, iza dva Mercedesa, i brži od Red Bulla. Kimi Raikkonen bio je tri desetinke sporiji od Hamiltona, ali i tri desetinke brži od Vettela.

Zanimljiv je i posljednji sektor kojim dominiraju spori zavoji u kojima snaga motora ne igra gotovo nikakvu ulogu jer zavoji slijede jedan za drugim. Snaga do izražaja dolazi tek na ubrzanju nakon šikane jer slijedi posljednji zavoj pod punim gasom i startno ciljna ravnina.

Mercedesi su najbrži i u sporom trećem sektoru što ne čudi jer W07 Hybrid ima sjajnu trakciju, ali Ricciardo je bio sporiji dvije desetinke (većinu je izgubio na ubrzanju nakon šikane i prema startno ciljnoj ravnini).

Impresivan je bio i Fernando Alonso u McLaren Hondi koji je imao peto najbrže vrijeme u trećem sektoru, iza Mercedesa i Red Bulla što naglašava McLarenov napredak i dobra je najava forme za Monako.

NAJVEĆE BRZINE PO SEKTORIMA

Spain GP Barcelona F1 2016 qualy sector speeds

Brzine se mjere na kraju svakoga sektora, a Ferrariji su prilično brzi na izlasku iz dugog i brzog trećeg zavoja (kraj prvoga sektora, 50 metara prije 4. zavoja). Raikkonen je bio najbrži, 1.4 km/h brži od Hamiltona i to je jedini sektor na kraju kojeg Mercedesi nisu imali najveću brzinu.

Drugo mjerenje brzine je na kraju drugoga sektora, 85 metara prije sporog desetog zavoja. Hamilton ima čak 7.5 km/h veću brzinu od drugog najbržeg (Sainz u Toro Rossu), ali brzina na ovom mjerenju uvelike ovisi o trenutku kočenja – Wehrlein nije 20 km/h sporiji od Mercedesa na pravcu (dapače, podjednako su brzi), ali u Manoru se mora ranije kočiti. Dakle, Hamilton ima toliku prednost na ovom mjerenju jer je izuzetno kasno kočio.

Treće mjerenje brzine je kraj trećeg sektora odnosno startno ciljna crta i tu su Mercedesi na prva dva mjesta zahvaljujući najboljoj trakciji iz spore šikane i najvećoj snazi motora. Ferrari je na tom mjestu 3-4 km/h sporiji od Mercedesa, Red Bull je oko 5 km/h sporiji, a McLaren čak 7 km/h, bez obzira na kratak potez od posljednjeg zavoja do ciljne crte. Time je njihovo vrijeme u trećem sektoru još impresivnije.

NAJVEĆE BRZINE (220 metara prije 1. zavoja)

Spain GP Barcelona F1 2016 speed trap

Riječ je o uobičajenom mjerenju brzine na najdužem pravcu, a ovdje se brzina mjeri 220 metara prije prvoga zavoja.

Manori su najbrži zahvaljujući najjačoj pogonskoj jedinici, Mercedesovoj PU106C Hybrid, ali i najmanje downforcea. Visoko kotiraju i Sauberi i Haasovi vozači, iz sličnih razloga, a razlika između Mercedesa i Ferrarija je oko 1 km/h.

Verstappen je čak 7 km/h brži od Ricciarda (različite razine downforcea) koji je 19. na ljestvici najvećih brzina i od Hamiltona sporiji oko 7 km/h. Alonso je 21. na ljestvici, oko 8 km/h sporiji od Hamiltona.

Zanimljivo, Mercedesovi vozači Hamilton i Rosberg najveće brzine postigli su u posljednjim pokušajima u Q3 (vrijeme postizanja 14:59:11 i 14:59:17).

Lewis Hamilton Mercedes W07 Hybrid Spain GP F1 2016 pit garage exit Foto Mercedes

 

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Rusija bi također mogla biti domaćin dvaju F1 utrka 2020.

Sochi International Circuit ove sezone mogao bi ugostiti dvije F1 utrke ukoliko vodstvo Fo…