Prekid i nastavak utrke

Ako je utrka prekinuta zbog incidenta ili loših uvjeta na stazi, na stazi će se pojaviti crvene zastave. Kad do toga dođe, zatvara se izlaz iz boksa i svi bolidi moraju polako doći na startno mjesto bez prestizanja i zaustaviti se na način da prvi bolid koji stigne na mjesto do pole positiona zauzima prvo mjesto. Bilo koji vozač koji uđe u boks za vrijeme crvenih zastava dobit će kaznu prolaska kroz boks.

Sigurnosni automobil dolazi na čelo kolone, a dok je utrka prekinuta članovi momčadi mogu doći na stazu i raditi na bolidima, ali dolijevanje goriva nije dozvoljeno.

Bolidi koji su već bili u boksu u trenutku kad su na snagu stupile crvene zastave mogu tamo i ostati kako bi se na njima radilo, a drugim bolidima na startu mogu se pridružiti na mjestu gdje su bili u trenutku prekida utrke.

Obavijest o nastavku utrke mora se dati najmanje deset minuta prije, a utrka se nastavlja pod sigurnosnim automobilom koji će voditi kolonu vozača prije nego se povuče u boks. Kao i obično, pretjecanja iza sigurnosnog automobila su zabranjena, osim ako je vozač kasnije krenuo sa starta, čime je prisilio druge da ga preteknu. U ovom slučaju, zaostali vozač smije prestići te bolide kako bi se vratio na izvorno mjesto. Ako se ne uspije vratiti na svoje mjesto do kraja kruga, mora ući u boks i vratiti se u utrku tek kad svi vozači prođu izlaz iz boksa.

Ako iz bilo kojeg razloga nije moguće nastaviti utrku, pravila kažu da će se vozači klasificirati prema poretku od dva kruga prije. Primjerice, ako se utrka prekine u 33. krugu, vozači će se klasificirati prema poretku iz 31. kruga.

Nijedna utrka ne smije trajati duže od četiri sata, neovisno o prekidima.

Cijeli FIA F1 sportski pravilnik za 2017. možete preuzeti ovdje.

 • 2021 Bahrain F1 testing F1 2021 cars side Photo Pirelli

  Najvažnije promjene uoči F1 sezone 2021.

  Nova sezona Formule 1 donosi i nekoliko važnih promjena u sportskom i tehničkom pravilniku…
 • 2019 McLaren MCL34 front wing pillars area Photo McLaren Edited by MAXF1net

  Promjene za 2019.

  Formula 1 ulazi u jubilarnu 70. sezonu u svojoj povijesti u kojoj nas očekuju brojne promj…
 • Australian GP F1 2018 start Photo Red Bull

  Promjene za 2018.

  Pregled svih promjena u Formuli 1 2018. …
Učitaj još iz Sportski pravilnik

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Najvažnije promjene uoči F1 sezone 2021.

Nova sezona Formule 1 donosi i nekoliko važnih promjena u sportskom i tehničkom pravilniku…