Prvi puta nakon VN Austrije 2018. Mercedes nije osvojio bodove na utrci čime je prekinut trenutno najduži aktivni niz u Formuli 1, ali taj niz tek je četvrti najduži u povijesti Formule 1 – najduži drži Ferrari i to u eri dominacije Red Bulla.

Zahvaljujući Hamiltonovoj pogrešci na ponovnom startu VN Azerbajdžana i katastrofalnoj utrci za Bottasa kojega su prestigla oba vozača Alfa Romea Mercedes je prvi puta nakon 55 utrka ostao bez bodova. Niz je trajao od VN Velike Britanije 2018. do VN Azerbajdžana 2021.

Mercedes s tim nizom dijeli četvrto mjesto s Ferrarijem koji je od VN Malezije 1999. do VN Malezije 2003. također na 55 utrka bio u bodovima iako treba naglasiti da je 1999. – 2002. samo prvih šest vozača osvajalo bodove dok je 2003. prvih osam vozača osvajalo bodove tako da je taj niz bilo još teže održati nego danas kad prvih deset vozača osvaja bodove (taj je sustav na snazi 0d 2010.).

Rekord drži Ferrari koji je 81 utrku zaredom osvajao barem jedan bod na utrci – niz je započeo na VN Njemačke 2010. kada je Alonso kontroverzno slavio ispred Masse koji ga je morao propustiti, a završio je na VN Singapura 2014. kada su Alonso i Raikkonen završili četvrti i osmi.

Na idućoj utrci u Japanu, gdje je Hamilton slavio ispred Rosberga, Raikkonen je završio tek 12. dok je Alonso odustao već u trećem krugu zbog problema s elektrikom u trenutku dok je bio peti.

Japan je bila jedina utrka 2014. na kojoj je Ferrari ostao bez bodova, 2015. su također na samo jednoj utrci (Meksiko) ostali bez bodova dok su 2016. na svim utrkama osvajali barem jedan bod.

2014-Singapore-GP-Alonso-Ferrari-F14-T-Photo-Ferrari
Fernando Alonso, Ferrari F14 T, VN Singapura 2014. (Photo: Ferrari)

Drugi najduži niz osvajanja bodova drži McLaren, također u eri dok je prvih deset vozača osvajalo bodove (od 2010.), a riječ je o nizu koji je započeo na prvoj utrci sezone 2010. u Bahrainu i završio 2013. u Monaku. Na idućoj utrci u Kanadi Perez i Button završili su 11. i 12., a McLaren je bez bodova ostao i na idućoj utrci na Silverstoneu dok su na svim ostalim utrkama 2013. osvajali barem jedan bod.

Treći najduži niz u ovoj kategoriji drži Mercedes koji je od VN Brazila 2012. do VN Rusije 2016. na 62 uzastopne utrke osvajao barem jedan bod, a niz je prekinut na VN Španjolske kada su se Hamilton i Rosberg sudarili u prvom krugu. To je bila jedina utrka 2016. u kojoj je Mercedes ostao bez bodova, a iduća takva bila je upravo VN Austrije 2018. nakon koje je započeo Mercedesov niz prekinut u Bakuu ove godine.

Hamilton također prekinuo vlastiti niz

Aktualni svjetski prvak drži rekord od 54 uzastopna starta u kojima je osvajao bodove i koji je počeo na VN Velike Britanije 2018., kao i spomenuti Mercedesov niz, ali Hamilton nije nastupio na VN Sakhira 2020. zbog pozitivnoga nalaza na COVID-19 pa je njegov niz osvajanja bodova stao na 48 uzastopnih utrka, što je rekord svih vremena.

Drugi najduži niz utrka u bodovima također drži Hamilton (33 utrke, od VN Japana 2016. do VN Francuske 2018.), a treći je Raikkonen s 27 uzastopnih utrka u bodovima (od VN Bahraina 2012. do VN Mađarske 2013. – niz je prekinut u Belgiji, inače najuspješnijoj Raikkonenovoj stazi na kojoj je Finac odustao zbog problema s kočnicama).

Mercedes prvi puta u hibridnoj eri na dvije uzastopne utrke bez postolja

Dvije loše utrke za Mercedes u Monaku i Azerbajdžanu, u kojima su osvojili samo sedam bodova, ujedno su dvije uzastopne utrke u kojima su ostali bez postolja – to im se prvi puta dogodilo u hibridnoj turbo eri koja je započela 2014., a posljednji puta da su dvije utrke zaredom bili bez postolja dogodilo se na posljednje dvije utrke 2013. u SAD-u i Brazilu.

Ni Hamilton, ni Bottas, ni Verstappen u bodovima, prvi puta od 2013.

Specifična utrka u Baku, u kojoj je Verstappen odustao zbog puknuća gume, Hamilton ostao bez bodova nakon velike pogreške, a Bottas imao nevjerojatno lošu utrku, dovela je do situacije u kojoj nijedan od spomenuta tri vozača nije osvojio ni bod.

Posljednji puta to se dogodilo na VN Japana 2013. – Hamilton je odustao u Mercedesu, Bottas je završio 17. za Williams, a Verstappen još nije vozio u Formuli 1 (debitirao 2015.).

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Statistika

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Binotto ‘ne vidi razlog’ za promjene u Ferrariju nakon Mađarske

Šef Ferrarijeve F1 momčadi Mattia Binotto smatra da nakon više od pola sezone koju su obil…