Prijenosni sustav

Bolidi Formule 1 koriste poluatomatske mjenjače. Pravila nalažu osam brzina za naprijed i jednu za kretanje unatrag.

Za razliku od 2015. i 2016. kad su vozači cijelu sezonu vozili s istim prijenosnim omjerima u mjenjaču, 2017. ih svaki vozač smije jednom promijeniti tijekom sezone nakon čega se stari omjeri brišu (svi budući novi mjenjači imat će isključivo nove omjere).

Već korišteni mjenjači sa starim prijenosnim omjerima ili mjenjači smiju se i dalje koristiti do kraja njihova ciklusa od šest utrka.

Konstantno varijabilni prijenosi (CVT, eng. Constantly Variable Transmission) nisu dozvoljeni i bolidi ne smiju imati više od dva pogonska kotača. Prijenos ne smije imati sustave za kontrolu trakcije (TC, eng. Traction Control) niti uređaje koji pomažu vozaču držati spojku u specifičnom položaju kako bi poboljšali kretanje na startu utrke.

Iz sigurnosnih razloga, svi bolidi moraju imati spojku koja se može otpustiti izvan kokpita. Ovaj je prekidač obično smješten točno ispred otvora kokpita i označen je na karoseriji crvenim slovom “N” unutar bijeloga kruga.

Svaki vozač mora jedan mjenjač koristiti šest uzastopnih utrka, a u slučaju nepoštivanja toga pravila vozač se kažnjava startanjem s pet mjesta niže startne pozicije.

Iako su od 2015. prijenosni omjeri fiksni tijekom sezone, momčadi smiju mijenjati prstene ukoliko dokažu FIA-inom tehničkom delegatu da je potrebna zamjena.

Ukoliko vozač ne završi utrku zbog razloga izvan svoje kontrole i kontrole svoje momčadi, iduću smije startati s novim mjenjačem bez dobivanja kazne.

Cijeli FIA F1 tehnički pravilnik za 2017. možete preuzeti ovdje.

 • Pirelli F1 2017 tyres medium and supersoft FOto Pirelli

  Kotači i gume

  Bolidi Formule 1 moraju imati četiri nepokrivena kotača i svi moraju biti načinjeni od ist…
 • Težina

  Bolidi u svakom trenutku moraju težiti najmanje 752 kg (uključujući vozača i sigurnosnu op…
 • TV kamere i mjerenje vremena

  Bolid mora sadržavati barem četiri kamere za snimanje kadrova s bolida čiji je položaj toč…
Učitaj još iz Tehnički pravilnik

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Kotači i gume

Bolidi Formule 1 moraju imati četiri nepokrivena kotača i svi moraju biti načinjeni od ist…