Procedure u boksu

Na svakoj stazi traka boksa (pit-lane) podijeljena je na dvije trake. Traka bliža stazi je ‘brza traka’ (eng. fast lane), dok je traka bliža garažama ‘unutarnja traka’ (eng. inner lane).

FIA određuje mjesta garažama i prostor u unutarnjoj traci gdje momčadi mogu raditi na bolidima, a postoji i označeno mjesto (eng. pit box) gdje momčadi mogu vršiti zaustavljanja u boksu tijekom treninga, kvalifikacija i utrke.

Osim sušenja i metenja, momčadima je zabranjeno poboljšavati prijanjanje na podlozi gdje se vrše zaustavljanja u boksu. Osoblje smije stajati u pit laneu samo neposredno prije zaustavljanja i moraju se povući u garaže čim završe svoj posao. Također, momčad ima odgovornost pustiti svog vozača da krene samo kad postoje sigurni uvjeti za to (ne dolazi drugi vozač, sve gume ispravno montirane itd.) U suprotnom slijedi kazna u samoj utrci, najčešće prolazak kroz boks za vozača koji je nesigurno pušten nakon zaustavljanja, a momčad dobiva i novčanu kaznu.

Tijekom treninga, dolijevanje goriva dopušteno je jedino u momčadskim garažama. Vozač smije ostati u bolidu, ali motor mora biti ugašen. Tijekom svih nadolijevanja goriva ili drugih radnji vezanih uz gorivo osoblje mora nositi zaštitnu vatrootpornu odjeću, a mora biti prisutna i osoba koja će imati spreman aparat za gašenje požara.

Momčadi smiju mijenjati količine goriva u bolidima tijekom treninga i kvalifikacija, ali od 2010. dodavanje (ili crpljenje) goriva tijekom utrke je zabranjeno.

Postoje i ograničenja brzine u boksu od 80 km/h na svim Velikim Nagradama osim Australije, Monaca i Singapura gdje zbog konfiguracija staze ograničenja iznose 60 km/h.

Cijeli FIA F1 sportski pravilnik za 2017. možete preuzeti ovdje.

 • 2021 Bahrain F1 testing F1 2021 cars side Photo Pirelli

  Najvažnije promjene uoči F1 sezone 2021.

  Nova sezona Formule 1 donosi i nekoliko važnih promjena u sportskom i tehničkom pravilniku…
 • 2019 McLaren MCL34 front wing pillars area Photo McLaren Edited by MAXF1net

  Promjene za 2019.

  Formula 1 ulazi u jubilarnu 70. sezonu u svojoj povijesti u kojoj nas očekuju brojne promj…
 • Australian GP F1 2018 start Photo Red Bull

  Promjene za 2018.

  Pregled svih promjena u Formuli 1 2018. …
Učitaj još iz Sportski pravilnik

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Najvažnije promjene uoči F1 sezone 2021.

Nova sezona Formule 1 donosi i nekoliko važnih promjena u sportskom i tehničkom pravilniku…