Proizvođači motora i FIA dogovorili nižu cijenu motora za klijente

madarska-hungary-gp-hungaroring-f1-2015-start

Aktualni proizvođači motora u Formuli 1 Mercedes, Ferrari, Renault i Honda dogovorili su s FIA-om smanjenje troškova za godišnju isporuku pogonskih jedinica i garanciju isporuke svim momčadima.

Iako nema službene objave od strane Međunarodne automobilističke federacije, vijest se pojavila nakon dvodnevnog sastanka u Ženevi koje je završilo danas. Jučer se sastala Strateška grupa, a danas F1 Komisija.

Četiri proizvođača složila su se da će cijena godišnje isporuke 1,6-litrenih V6 turbo hibridnih pogonskih jedinica biti 12 milijuna eura po momčadi.

Također, momčadi jamče da će sve momčadi dobiti motor, a nova pravila nastupaju 2018. i ostaju stabilna tri godine, tj. do kraja 2020.

Ferrari je nedavno uložio pravo veta na smanjenje cijena pogonskih jedinica, ali čini se da su momčadi i F1 Komisija našli zajednički jezik, pogotovo nakon prijetnji uvođenjem alternativnog, jeftinijeg i svima dostupnog motora.

Ukoliko dođe do službene potvrde ove vijesti, momčadima će se godišnji troškovi znatno smanjiti jer se trenutne cijene pogonskih jedinica kreću između 20 i 25 milijuna eura godišnje po momčadi.

U svrhu smanjenja troškova, od 2018. vozači bi trebali imati samo tri mjenjača po sezoni (trenutno smiju koristiti četiri, a u slučaju korištenja petog mjenjača slijedi kazna na startu utrke).

Učitaj još iz Featured - homepage

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

FIA upozorila vozače za prvi zavoj

Trkaći direktor FIA-e Charlie Whiting upozorio je vozače nakon današnjih slobodnih trening…