Mercedes, Ferrari, Renault i Honda ipak ne žele uvesti najavljene promjene za motore 2021. zbog manjka interesa novih proizvođača poput Porschea i Aston Martina zbog kojih su promjene i osmišljene.

Još u listopadu Liberty Media i vodstvo Formule 1 najavili su promjene za pravila za motore 2021. koja su trebala uključivati jednostavnije pogonske jedinice bez MGU-H komponente koja je izuzetno složena, skupa i teška za dizajn i razvoj, što bi odbilo nove proizvođače, a osim toga najavljeno je i pojačanje zvuka te manji troškovi.

Ali kako nijedan novi proizvođač zasad nije iskazao interes, proizvođači motora žele zadržati postojeću tehnologiju uz eventualne manje promjene zbog smanjenja troškova jer su već uložili ogromna sredstva u njihov razvoj i pritom žele izbjeći nova velika ulaganja u novu formulu za motore.

Porsche se još nije odlučio zbog krize u Volkswagenu izazvane aferom zbog ispušnih plinova, a Aston Martin također čeka s odlukom oko ulaska koja je manje vjerojatna nakon Red Bullovog potpisivanja suradnje s Hondom koja im jamči status tvorničke momčadi, prvi puta u njihovoj povijesti.

Honda F1 2018 engine RA618H
Hondin F1 V6 motor za 2018. – RA618H

“Redizajnirati motor bez da itko novi uđe nema previše smisla,” rekao je Mercedesov Toto Wolff.

“Ako se netko odluči obvezati ući u F1 na način na koji smo nas četvero ušli, kroz uspone i padove, troškove i ulaganja koja to traži, onda možemo raspravljati o pravilima za motore.”

Red Bullov Christian Horner također podupire stajalište Mercedesa, kao i njihov budući partner Honda koji želi zadržati MGU-H koji su tako mukotrpno razvijali, jer trenutno nema novih proizvođača.

“Čini se da zasad nema nikoga novoga na vidiku tako da je na Libertyju i FIA-i da odluče što žele,” rekao je.

Renaultov Cyril Abiteboul također je naglasio da i oni prioritet daju stabilnosti pravila, što pridonosi smanjenju troškova, a tek treba vidjeti hoće li biti izglasane barem neke promjene koje bi trebale omogućiti vozačima da manje štede gorivo i navijačima pruže kvalitetniji zvuk.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Najava VN Bahraina – Vettel i Ferrari najuspješniji usred pustinje

Sebastian Vettel najuspješniji je vozač u Bahrainu s četiri pobjede, iako je mogao ostvari…