Promjene za 2014.

Sezona 2014. donosi neke od najve─çih promjena u pravilima Formule 1. Donosimo pregled svih promjena.

Pogon – atmosferski 2,4-litreni V8 motori┬á zamijenjeni su 1,6-litrenim V6 turbo motorima koji ─çe se vrtiti do najvi┼íe 15 000 o/min, za razliku od dosada┼ínjih V8 motora koji su se vrtili do 18 000 o/min. I dok su V8 motori razvijali oko 750 KS, novi ─çe razvijati otprilike 600-650 KS, ali ─çe imati puno vi┼íe snage dostupne iz sustava za obnovu energije (160 KS, odnosno 120 kW tijekom 33.33 sekunde u jednom krugu ┼íto daje najve─çu ukupnu energiju u jednom krugu od 120 kW * 33.33 s = 4 000 kJ = 4 MJ).

Mjenja─Źi – sada imaju osam umjesto dosada┼ínjih sedam brzina, a mom─Źadi ─çe prije prve utrke morati odrediti prijenosne omjere koje ─çe u 2014. mo─çi promijeniti samo jednom, a od 2015. nijednom.

Sustavi za obnovu energije (eng.┬áEnergy Recovery Systems, ERS) – od 2014. bolidi ─çe imati ve─çu raspolo┼żivu snagu iz ERS-a koji zajedno s motorom ─Źini pogonsku jedinicu. Uz kori┼ítenje toplinske energije oslobo─Ĺene prilikom ko─Źenja, ERS ─çe odsad koristiti i ostatnu toplinu iz turbopunja─Źa. Za razliku od KERS sustava koji je koristio samo energiju oslobo─Ĺenu prilikom ko─Źenja i voza─Źi su ga mogli koristiti tijekom 6.67 s tijekom kruga, ERS voza─Źima daje dodatnih 160 KS tijekom otprilike 33 sekunde po krugu. Kako bi kompenzirali dodatnu snagu koju ERS generira na ko─Źenju, mom─Źadi smiju koristiti elektroni─Źki sustav nadzora stra┼żnjih ko─Źnica.

Gorivo – kako bi se promicala energetska u─Źinkovitost, od 2014. voza─Źi imaju na raspolaganju 100 kg goriva za cijelu utrku. Dosad je koli─Źina goriva za utrku bila neograni─Źena, a mom─Źadi su tro┼íile oko 160 kg goriva po bolidu u jednoj utrci.

Minimalna te┼żina – kako bi se kompenzirala dodatna te┼żina pogona u 2014. najmanja te┼żina pove─çana je s 642 na 691 kg.

Ispu┼íni sustav – za razliku od dosada┼ínjih sustava s dvije ispu┼íne cijevi, pravila za 2014.nala┼żu kori┼ítenje samo jedne ispu┼íne cijevi koja mora biti nagnuta prema gore kako se ispu┼íni plinovi vi┼íe ne bi koristili u aerodinami─Źke svrhe. Tako─Ĺer, nisu dopu┼íteni karoserijski dijelovi iza ispu┼íne cijevi.

Visina nosa – iz sigurnosnih razloga smanjena je najve─ça visina nosa bolida. Najve─ça visina za 2014. iznosi 185 mm, a u 2013. iznosila je 550 mm.

rb10_fwPrednje krilo – ┼íirina za 2014. smanjena je na 1650 mm, a u 2013. bila je 1800 mm.

Stra┼żnje krilo – krilo ispod stra┼żnjeg krila (eng.┬ábeam wing) vi┼íe nije dozvoljeno, a stra┼żnje krilo ne┼íto je ni┼że u profilu. Potporni profili i dalje su dopu┼íteni. Razlika u visini izme─Ĺu otvorenog i zatvorenog krila prilikom rada DRS-a pove─çana je s 5 na 6.5 cm, ┼íto omogu─çuje da kut gornjeg elementa stra┼żnjeg krila bude ve─çi, uz isti DRS u─Źinak kada je krilo otvoreno.

Testiranja – vra─çaju se testiranja tijekom sezone i to samo ─Źetiri puta godi┼ínje po najvi┼íe dva uzastopna dana na stazama gdje se prethodno vozila Velika Nagrada. Tako─Ĺer, uvedena su dodatna ograni─Źenja po pitanju kori┼ítenja zra─Źnih tunela i CFD simulacija┬á(ra─Źunalna dinamika fluida, eng. Computational Fluid Dynamics).

Bodovi – na posljednjoj utrci sezone dodjeljuju se dvostruki bodovi, kako u poretku voza─Źa, tako i u poretku konstruktora, kako bi se pove─çala neizvjesnost do samoga kraja prvenstva.

Bodovi voza─Źa – voza─Źi ─çe izabrati svoje brojeve u rasponu od 2 do 99 koje ─çe koristiti do kraja F1 karijere, dok je broj 1 rezerviran za aktualnog svjetskog prvaka ako ga on odlu─Źi koristiti. Ako vi┼íe voza─Źa ┼żeli isti broj, prioritet ima bolje rangirani voza─Ź u prethodnoj sezoni. Brojevi moraju biti jasno vidljivi na prednjem kraju bolida i na voza─Źevoj kacigi.

Dodatni voza─Źi na treninzima petkom – dosad su mom─Źadi mogle zamijeniti jednog od voza─Źa testnim voza─Źem na treninzima petkom. Od 2014. mom─Źadi ─çe u sezoni mo─çi koristiti ukupno ─Źetiri testna voza─Źa, ali na treninzima i dalje mogu voziti samo dva voza─Źa odjednom.

licenceNove kazne – suci na utrci imat ─çe mogu─çnost dati kazne od pet sekundi za manje prekr┼íaje. Tako─Ĺer, svaki voza─Ź koji skupi 12 kaznenih bodova na svojoj superlicenci u periodu od 12 mjeseci dobit ─çe zabranu nastupa na prvoj sljede─çoj utrci.

Pole position trofej – voza─Ź koji osvoji najvi┼íe pole positiona odnosno najboljih startnih pozicija u sezoni dobit ─çe novi trofej. Ukoliko vi┼íe voza─Źa ima jednak broj pole positiona, gleda se broj drugih mjesta, a ukoliko je i on jednak, gledaju se tre─ça mjesta i tako dalje dok se ne dobije pobjednik.

Kvalifikacije – svaki voza─Ź koji pro─Ĺe u tre─çu kvalifikacijsku rundu (Q3) dobit ─çe dodatni set mek┼íih guma (eng.┬áoption tyres, mek┼ía od dvije dostupne mje┼íavine na nekoj Velikoj Nagradi) kako voza─Źi ne bi ostali u gara┼żi i ─Źuvali novi set guma za utrku. Odsad ─çe utrku startati na gumama na kojima su postavili najbr┼że vrijeme u drugoj kvalifikacijskoj rundi (Q2).

Prva kvalifikacijska runda (Q1) skra─çena je za dvije minute i sada traje 18 minuta, dok je Q3 produ┼żen za dvije minute te sada traje 12 minuta.

 • Formula 1 2017 car top technical drawing by Darjan Petric maxf1.net hrv red

  Promjene za 2017.

  Pregled najva┼żnijih promjena u Formuli 1 2017. …
 • Start of the Australian GP 2016

  Promjene za 2016.

  Promjene u tehni─Źkom i sportskom pravilniku za 2016. nisu velike jer je velika promjena pr…
 • Promjene za 2015.

  Pogonske jedinice ÔÇô svaki voza─Ź ima na raspolaganju ─Źetiri pogonske jedinice (pet u slu─Źaj…
U─Źitaj jo┼í iz Sportski pravilnik

Odgovori

Budi prvi koji ─çe komentirati ovu vijest!

Obavijesti me o
wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Promjene za 2017.

Pregled najva┼żnijih promjena u Formuli 1 2017. …