Sezona 2014. donosi neke od najvećih promjena u pravilima Formule 1. Donosimo pregled svih promjena.

Pogon – atmosferski 2,4-litreni V8 motori  zamijenjeni su 1,6-litrenim V6 turbo motorima koji će se vrtiti do najviše 15 000 o/min, za razliku od dosadašnjih V8 motora koji su se vrtili do 18 000 o/min. I dok su V8 motori razvijali oko 750 KS, novi će razvijati otprilike 600-650 KS, ali će imati puno više snage dostupne iz sustava za obnovu energije (160 KS, odnosno 120 kW tijekom 33.33 sekunde u jednom krugu što daje najveću ukupnu energiju u jednom krugu od 120 kW * 33.33 s = 4 000 kJ = 4 MJ).

Mjenjači – sada imaju osam umjesto dosadašnjih sedam brzina, a momčadi će prije prve utrke morati odrediti prijenosne omjere koje će u 2014. moći promijeniti samo jednom, a od 2015. nijednom.

Sustavi za obnovu energije (eng. Energy Recovery Systems, ERS) – od 2014. bolidi će imati veću raspoloživu snagu iz ERS-a koji zajedno s motorom čini pogonsku jedinicu. Uz korištenje toplinske energije oslobođene prilikom kočenja, ERS će odsad koristiti i ostatnu toplinu iz turbopunjača. Za razliku od KERS sustava koji je koristio samo energiju oslobođenu prilikom kočenja i vozači su ga mogli koristiti tijekom 6.67 s tijekom kruga, ERS vozačima daje dodatnih 160 KS tijekom otprilike 33 sekunde po krugu. Kako bi kompenzirali dodatnu snagu koju ERS generira na kočenju, momčadi smiju koristiti elektronički sustav nadzora stražnjih kočnica.

Gorivo – kako bi se promicala energetska učinkovitost, od 2014. vozači imaju na raspolaganju 100 kg goriva za cijelu utrku. Dosad je količina goriva za utrku bila neograničena, a momčadi su trošile oko 160 kg goriva po bolidu u jednoj utrci.

Minimalna težina – kako bi se kompenzirala dodatna težina pogona u 2014. najmanja težina povećana je s 642 na 691 kg.

Ispušni sustav – za razliku od dosadašnjih sustava s dvije ispušne cijevi, pravila za 2014.nalažu korištenje samo jedne ispušne cijevi koja mora biti nagnuta prema gore kako se ispušni plinovi više ne bi koristili u aerodinamičke svrhe. Također, nisu dopušteni karoserijski dijelovi iza ispušne cijevi.

Visina nosa – iz sigurnosnih razloga smanjena je najveća visina nosa bolida. Najveća visina za 2014. iznosi 185 mm, a u 2013. iznosila je 550 mm.

rb10_fwPrednje krilo – širina za 2014. smanjena je na 1650 mm, a u 2013. bila je 1800 mm.

Stražnje krilo – krilo ispod stražnjeg krila (eng. beam wing) više nije dozvoljeno, a stražnje krilo nešto je niže u profilu. Potporni profili i dalje su dopušteni. Razlika u visini između otvorenog i zatvorenog krila prilikom rada DRS-a povećana je s 5 na 6.5 cm, što omogućuje da kut gornjeg elementa stražnjeg krila bude veći, uz isti DRS učinak kada je krilo otvoreno.

Testiranja – vraćaju se testiranja tijekom sezone i to samo četiri puta godišnje po najviše dva uzastopna dana na stazama gdje se prethodno vozila Velika Nagrada. Također, uvedena su dodatna ograničenja po pitanju korištenja zračnih tunela i CFD simulacija (računalna dinamika fluida, eng. Computational Fluid Dynamics).

Bodovi – na posljednjoj utrci sezone dodjeljuju se dvostruki bodovi, kako u poretku vozača, tako i u poretku konstruktora, kako bi se povećala neizvjesnost do samoga kraja prvenstva.

Bodovi vozača – vozači će izabrati svoje brojeve u rasponu od 2 do 99 koje će koristiti do kraja F1 karijere, dok je broj 1 rezerviran za aktualnog svjetskog prvaka ako ga on odluči koristiti. Ako više vozača želi isti broj, prioritet ima bolje rangirani vozač u prethodnoj sezoni. Brojevi moraju biti jasno vidljivi na prednjem kraju bolida i na vozačevoj kacigi.

Dodatni vozači na treninzima petkom – dosad su momčadi mogle zamijeniti jednog od vozača testnim vozačem na treninzima petkom. Od 2014. momčadi će u sezoni moći koristiti ukupno četiri testna vozača, ali na treninzima i dalje mogu voziti samo dva vozača odjednom.

licenceNove kazne – suci na utrci imat će mogućnost dati kazne od pet sekundi za manje prekršaje. Također, svaki vozač koji skupi 12 kaznenih bodova na svojoj superlicenci u periodu od 12 mjeseci dobit će zabranu nastupa na prvoj sljedećoj utrci.

Pole position trofej – vozač koji osvoji najviše pole positiona odnosno najboljih startnih pozicija u sezoni dobit će novi trofej. Ukoliko više vozača ima jednak broj pole positiona, gleda se broj drugih mjesta, a ukoliko je i on jednak, gledaju se treća mjesta i tako dalje dok se ne dobije pobjednik.

Kvalifikacije – svaki vozač koji prođe u treću kvalifikacijsku rundu (Q3) dobit će dodatni set mekših guma (eng. option tyres, mekša od dvije dostupne mješavine na nekoj Velikoj Nagradi) kako vozači ne bi ostali u garaži i čuvali novi set guma za utrku. Odsad će utrku startati na gumama na kojima su postavili najbrže vrijeme u drugoj kvalifikacijskoj rundi (Q2).

Prva kvalifikacijska runda (Q1) skraćena je za dvije minute i sada traje 18 minuta, dok je Q3 produžen za dvije minute te sada traje 12 minuta.

Učitaj još povezanih članaka
 • 2022 Russell Mercedes F1 W13 radical new sidepods pitlane exit Photo Daimler Edited by MAXF1net

  Što se sve mijenja u novoj F1 sezoni 2022.?

  Nova sezona Formule 1 donosi brojne promjene u tehničkom, sportskom i financijskom praviln…
 • 2021 Bahrain F1 testing F1 2021 cars side Photo Pirelli

  Najvažnije promjene uoči F1 sezone 2021.

  Nova sezona Formule 1 donosi i nekoliko važnih promjena u sportskom i tehničkom pravilniku…
 • 2019 McLaren MCL34 front wing pillars area Photo McLaren Edited by MAXF1net

  Promjene za 2019.

  Formula 1 ulazi u jubilarnu 70. sezonu u svojoj povijesti u kojoj nas očekuju brojne promj…
 • Australian GP F1 2018 start Photo Red Bull

  Promjene za 2018.

  Pregled svih promjena u Formuli 1 2018. …
 • Formula 1 2017 car top technical drawing by Darjan Petric maxf1.net hrv red

  Promjene za 2017.

  Pregled najvažnijih promjena u Formuli 1 2017. …
 • Start of the Australian GP 2016

  Promjene za 2016.

  Promjene u tehničkom i sportskom pravilniku za 2016. nisu velike jer je velika promjena pr…
Učitaj još iz Sportski pravilnik

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Leclerc ostao najbrži i na drugom treningu, Ferrari ispred Red Bulla

Charles Leclerc ostao je najbrži i na drugom slobodnom treningu na svojoj domaćoj utrci u …