Start of the Australian GP 2016

Promjene u tehničkom i sportskom pravilniku za 2016. nisu velike jer je velika promjena pravila rezervirana za 2017. kada bi bolidi trebali biti brži za oko tri sekunde po krugu.

Donosimo pregled promjena u pravilniku Formule 1 za 2016.

Ispušni sustav

Kako bi se poboljšao zvuk motora, momčadi moraju odvojiti višak plinova posebnim, manjim ispušnim cijevima, za razliku od prošle dvije godine kada se višak plinova ‘ulijevao’ u glavnu ispušnu cijev. Pravila dopuštaju korištenje jedne ili dvije dodatne ispušne cijevi čije središte ne smije biti udaljeno više od 100 mm od središta glavne cijevi

Broj pogonskih jedinica po vozaču

Kako se broj utrka u kalendaru ove godine povećao s 19 na 21, svaki vozač smije koristiti pet umjesto prošlogodišnje četiri pogonske jedinice. Svako korištenje bilo kojeg od šest elemenata pogonske jedinice rezultirat će kaznom pomicanja na startu te utrke.

Pogonska jedinica i njezini elementi

Tehnički pravilnik: Pogonska jedinica

Razvoj pogonskih jedinica

Proizvođači motora imaju na raspolaganju po 32 tokena, kao i prošle godine, koja mogu trošiti od završetka prošle sezone do kraja aktualne sezone. Novost je ukidanje zabranjenih područja koja se prema izvornom planu nisu smjela razvijati (trošiti tokene na njih).

Sustav tokena kao mehanizam kontrole razvoja pogonskih jedinica

Nijedan proizvođač ne smije isporučivati više od jedne specifikacije pogonske jedinice, ali je homologiranje pogonskih jedinica iz prošlih sezona od 2016. dopušteno (Toro Rosso koristi ‘smrznutu’ specifikaciju Ferrarijeve pogonske jedinice iz 2015. koja se tijekom 2016. neće mijenjati).

Sigurnost

Bočna zaštita vozačeve glave povišena je za 20 mm i mora izdržati opterećenje od 50 kN (5100 kg) tijekom 30 sekundi.

Gume

Kako bi se potaknule različite strategije, Pirelli će 2016. donositi po tri mješavine guma na svaku utrku, a uvedena je i nova, najmekša komponenta – ljubičasti ultrasoft. Od 13 dostupnih komponenti guma za suho po vozaču, Pirelli odabire dvije (tvrđe od tri dostupne) komponente guma koje vozač mora imati spremne isključivo za utrku (mora koristiti jedan od ta dva seta) i jedan set najmekših dostupnih guma za Q3 koji vozač mora čuvati isključivo za Q3. Ukoliko vozač ne prođe u Q3 taj set guma smije koristiti u utrci.

Preostalih 10 setova guma vozači biraju sami, a svoje izbore moraju dostaviti FIA-i 14 tjedana prije utrka izvan Europe i 8 tjedana prije utrka u Europi kako bi Pirelli na vrijeme proizveo potrebne količine guma.

Vozači koji su prošli u Q3 utrku i dalje moraju startati na setu guma na kojem su odvozili svoje najbolje vrijeme u Q2 osim ako zbog kišnih uvjeta ne moraju startati na gumama za kišu (intermediate i wet).

U utrci je i dalje obavezno koristiti dvije mješavine guma za suho osim ako su se zbog mokrih uvjeta morale koristiti kišne gume.

Virtualni sigurnosni automobil (eng. Virtual Safety Car, VSC)

Virtualni sigurnosni automobil od sada se može, osim na utrkama, koristiti i na slobodnim treninzima kako bi se smanjilo trajanje prekida. DRS će se moći koristiti odmah nakon perioda VSC-a.

Analiza nesreća

Kako bi se bolje analizirale nesreće, svaki bolid mora imati posebne kamere, a svaki vozač na bilo kojem događanju s više od jedne momčadi u uhu mora nositi mjerače akceleracije.

Testiranja

Broj dana na predsezonskim testiranjima smanjen je na osam (2015. je bilo 12 testnih dana).

Kvalifikacije

Uveden je novi sustav na ispadanje, ali odbačen je već nakon dvije utrke zbog nezanimljivosti i negativnih reakcija vozača, momčadi i publike. Početni poredak formira se prema poretku 3. slobodnog treninga (kako bi se znalo tko ispada u slučaju da nekoliko vozača ne uspije odvoziti mjereni krug u Q1). Kvalifikacije se i dalje sastoje od tri dijela (Q1, Q2 i Q3) koji se održavaju u idućem formatu:

Q1

 • 16 minuta
 • nakon 7 minuta ispada najsporiji vozač
 • nakon svakih 90 sekundi ispada po još jedan vozač do isteka Q1 vremena
 • 7 vozača ispada, 15 prolazi u Q2

Q2

 • 15 minuta
 • nakon 6 minuta ispada najsporiji vozač
 • nakon svakih 90 sekundi ispada po još jedan vozač do isteka Q2 vremena
 • 7 vozača ispada, 8 prolazi u Q3

Q3

 • 14 minuta
 • nakon 5 minuta ispada najsporiji vozač
 • nakon svakih 90 sekundi ispada po još jedan vozač
 • dva vozača ostaju u posljednjih 90 sekundi

Eliminacija vozača u navedenim trenucima nastupa trenutno i vozačima se ne priznaje krug koji dovrše nakon vremena za eliminaciju osim ako je riječ o isteku sesije (Q1, Q2, Q3).

Od treće utrke u Kini vraćen je stari kvalifikacijski format iz 2015.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Sportski pravilnik
Komentari su zaključani.

Pogledajte i ovo

McLaren objasnio zašto su se odlučili za hard gume u završnici VN Velike Britanije

Šef McLarenove F1 momčadi Andrea Stella objasnio je zašto su se odlučili staviti najtvrđe …