Nakon velike promjene tehničkoga pravilnika za 2017. Formula 1 2018. ne donosi ni blizu toliko promjena, ali neke od njih bit će itekako uočljive.

Tehnički pravilnik

Zabranjena T-krila i peraja koje dijele pokrov motora

Ocon-Force-India-T-wing-Monaco-F1-2017-Foto-Force-India

Momčadi su 2017. koristile rupu u tehničkom pravilniku koja je dozvoljavala korištenje 750 mm širokih T-krila ispred stražnjega krila, a tijekom sezone složenost tih krila postajala je sve veća i veća.

Također, ponovno su se koristile i peraje koje longitudinalno dijele pokrov motora koje su služile kako bi stražnje krilo bolje funkcioniralo, ali od 2018. dimenzije tih peraja bit će daleko skromnije.

Obavezno korištenje halo zaštite

Fernando Alonso McLaren MCL32 Abu Dhabi F1 2017 test halo aero halo side zoom

Vizualno definitivno najveća promjena na F1 bolidima 2018. Svi bolidi morat će biti opremljeni sustavom halo zaštite vozačeve glave koja bi trebala poboljšati sigurnost u situacijama kad vozačevoj glavi prijete leteći objekti poput guma ili komada bolida.

Iako je dizajn halo sustava određen pravilima, momčadi će smjeti koristiti vlastite inačice aerodinamičkih pokrova koji će pomoći usmjeriti zračnu struju prema usisniku zraka iznad vozačeve glave.

Povećanje minimalne težine

Hulkenberg Abu DHabi F1 2017 Photo Renault

Zbog halo zaštite ukupna minimalna težina bolida s vozačem porasla je za 6 kg na ukupno 734 kg, ali halo sustav bolid će otežati i do 14 kg što će momčadima otežati spuštanje težine ispod granice kako bi balastom dopunili težinu do minimalnih 734 kg.

Formula 1 2019. razmatra uvesti minimalnu težinu od 80 kg za vozača i njegovo sjedalo koje će na posebno smještenom mjestu po potrebi imati balast kako bi se vozačeva težina sa sjedalom nadopunila do 80 kg.

Zabranjeni sustavi ovjesa koji utječu na aerodinamiku

Neke momčadi poput Red Bulla i Ferrarija 2017.  koristile su pametne sustave prednjega ovjesa koji su omogućavali promjenu visine od tla ovisno o kutu zakretanja upravljača.

FIA je takve sustave odlučila zabraniti zbog utjecaja koji imaju na aerodinamičke performanse bolida.

Sportski pravilnik

Tri pogonske jedinice po vozaču

McLaren Honda F1 2017 RA617H V6 engine Honda museum

Kako bi se pogonske jedinice učinile još pouzdanijima i kako bi se smanjili troškovi, vozači će 2018. smjeti koristiti po samo tri motora, tri MGU-H i tri turbo punjača, ali i samo dva MGU-K, dva spremnika energije i dvije kontrole elektronike u cijeloj sezoni od 21 utrku.

Promjena bi mogla ići na ruku Mercedesu koji ima uvjerljivo najpouzdaniju pogonsku jedinicu, a momčadi će zbog ove promjene imati samo dvije prilike za uvođenje novih specifikacija (osim ako se ne odluče prekršiti dozvoljeni broj komponenti i prihvatiti kaznu).

Pojednostavljen sustav kazni za promjenu elemenata pogonskih jedinica

Mexican GP F1 2017 start Photo Red Bull

Svaki vozač koji na nekoj utrci dobije 15 ili više mjesta kazne startat će utrku sa začelja poretka, a ukoliko ih više dobije istu kaznu poredat će ih se po redoslijedu kojim su dobili kaznu.

Šira paleta komponenti guma za suho

Pirelli F1 2018 tyre range Abu Dhabi

Pirelli je za 2018. proširio paletu guma za suho koja će sad imati čak sedam različitih guma, a nove komponente su super hard i hyper soft.

Talijanski proizvođač želi veću fleksibilnost prilikom odabira komponenti za pojedinu utrku, a na svakoj utrci vozači će na raspolaganju i dalje imati tri komponente te i dalje sami birati 10 komponenti dok će im jedan set najmekše komponente za Q3 i po jedan set preostalih dvaju komponenti i dalje biti dodijeljeni automatski (ukupno 13 setova guma za suho po vikendu).

FIA želi stati na kraj pametnim trikovima s motorima

Mercedes F1 engine plenum zoom

FIA želi stati na kraj trikovima koje su proizvođači motora koristili kako bi iz njih izvukli dodatne performanse. Ukratko, riječ je o tri područja – kontroli temperature zraka na ulazu u cilindre, kontroli korištenja i definiciji ulja te korištenju reciklažnih tekućina.

Kontrola temperature zraka na ulazu u cilindre

Članak 5.6.8 Tehničkog pravilnika kaže da zrak na ulazu u cilindre mora biti više od 10 stupnjeva Celzijevih topliji od vanjskoga zraka. Temperatura će se mjeriti kao prosjek vrijednosti u jednome krugu pomoću posebnoga senzora koji propisuje FIA, kao i njegovu poziciju.

FIA na ovaj način želi kontinuirano pratiti što se događa s temperaturom motora na ulazu u cilindre jer je jasno da su neki proizvođači koristili hladniji zrak kako bi motor radio s hladnijim zrakom i time imao bolje performanse.

Korištenje reciklažnih tekućina

Novi članak 5.1.12 kaže da sve tekućine u pogonskoj jedinici mogu izaći samo u atmosferu i moraju proći kroz otvor smješten na stražnjem kraju. Tekućine se ne smiju vraćati u pogonsku jedinicu.

To daje naslutiti da su proizvođači motora koristili takve tekućine kako bi iz motora izvukli dodatnu snagu njihovim izgaranjem.

Stroža kontrola korištenja i definicija ulja

FIA je još prošle godine postrožila maksimalno dopuštenu količinu ulja koju motori smiju koristiti pa su tako sve specifikacije uvedene od VN Italije 2017. smjele trošiti najviše 0.9 litara ulja na 100 km, a od ove godine granica je spuštena na 0.6 litara na 100 km.

Također, momčadi će smjeti koristiti samo jednu specifikaciju goriva i ulja tijekom jednoga vikenda kako bi ih spriječili da koriste posebne specifikacije u kvalifikacijama, a posebne u utrci.

Stroža je i postala definicija samoga ulja kako bi se osiguralo da ga konstruktori koriste samo za podmazivanje, čišćenje i hlađenje, a ne za izgaranje u svrhu dodatne snage.

Učitaj još povezanih članaka
 • 2022 Russell Mercedes F1 W13 radical new sidepods pitlane exit Photo Daimler Edited by MAXF1net

  Što se sve mijenja u novoj F1 sezoni 2022.?

  Nova sezona Formule 1 donosi brojne promjene u tehničkom, sportskom i financijskom praviln…
 • 2021 Bahrain F1 testing F1 2021 cars side Photo Pirelli

  Najvažnije promjene uoči F1 sezone 2021.

  Nova sezona Formule 1 donosi i nekoliko važnih promjena u sportskom i tehničkom pravilniku…
 • 2019 McLaren MCL34 front wing pillars area Photo McLaren Edited by MAXF1net

  Promjene za 2019.

  Formula 1 ulazi u jubilarnu 70. sezonu u svojoj povijesti u kojoj nas očekuju brojne promj…
 • Formula 1 2017 car top technical drawing by Darjan Petric maxf1.net hrv red

  Promjene za 2017.

  Pregled najvažnijih promjena u Formuli 1 2017. …
 • Start of the Australian GP 2016

  Promjene za 2016.

  Promjene u tehničkom i sportskom pravilniku za 2016. nisu velike jer je velika promjena pr…
 • Promjene za 2015.

  Pogonske jedinice – svaki vozač ima na raspolaganju četiri pogonske jedinice (pet u slučaj…
Učitaj još iz Sportski pravilnik

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

VN Monaka 2018. – Ricciardo pobjednik ispred Vettela i Hamiltona, Verstappen deveti

Daniel Ricciardo pobjednik je šeste utrke sezone u Monaku nakon što je vodio svih 78 krugo…