Alain Prost kaže da je 1984. izgubio naslov prvaka jer se previše usredotočio na bržeg Nelsona Piqueta, a ne na svog momčadskog kolegu Nikija Laudu od kojega je često bio brži, ali je na kraju izgubio bitku za pola boda.

Prost je kao nadolazeći mladi vozač i viceprvak iz 1983. izgubio od Laude u McLarenu za pola boda 1984. jer, prema vlastitom priznanju, nije dovoljno ozbiljno shvatio sporijeg momčadskog kolegu nego se usredotočio na Piqueta u Williamsu kao najbržeg suparnika.

Te godine Francuz je shvatio koliko je psihološki aspekt važan u Formuli 1 te je lekciju uspješno primijenio 1985. i 1986. kada je osvojio naslove prvaka.

“Morate naučiti ostati mirni kad stvari ne idu kako treba i kad je sve protiv vas,” rekao je.

“Izgubio sam prvenstvo 1984. jer sam previše vremena posvetio pogrešnom vozaču. Piquet je bio najbrži te sezone [9 pole positiona], ali često je odustajao. Na prvu nisam računao na Nikija. Bio sam obično brži od njega.”

Prost (7) i Lauda (8) u McLarenu prestižu Rothengattera u Spiritu za cijeli krug na VN Kanade 1984.

“Niki je tada bio pametniji od mene. To mi je bila lekcija. Iduće godine bio sam bolji trkač, znao sam što je važno za naslov i nisam dopustio da mi pozornost odvuče pozadinska buka. To zahtjeva određenu snagu u glavi. A Lewis danas ima tu sposobnost.”

Lauda je Prosta pobijedio za pola boda s istim brojem postolja (9), dvije pobjede manje (7-5) i tri pole positiona manje (3-0). Prost je vodio najviše krugova te sezone (345 krugova na 9 utrka), a Lauda je bio treći (168 krugova na šest utrka).

Lauda je ovim naslovom postao vozač s najviše godina između dva uzastopna naslova prvaka (sedam godina između 1977. i 1984.) i jedini je vozač uz Dennyja Hulmea 1967. koji je naslov osvojio bez ijednog pole positiona te sezone.

Niki Lauda osvojio je svoj treći i posljednji naslov prvaka sa samo pola boda prednosti ispred momčadskog kolege Prosta, a ujedno je i vozač s najvećom pauzom između dva naslova prvaka (1977. – 1984.) Također, uz Dennyja Hulmea 1967. Lauda je jedini vozač koji je uspio osvojiti naslov bez ijednog pole positiona u toj sezoni
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

‘Senzacionalni’ Verstappen Brawna podsjetio na Schumachera

Ross Brawn kaže da ga je Max Verstappen na prošloj utrci na Silverstoneu 'na puno načina' …