Prost predlaže potpuno slobodan odabir komponenti guma

Vettel SF70H close Foto Pirelli

Četverostruki svjetski prvak Alain Prost predlaže potpunu slobodu u odabiru guma kako bi se utrke učinile zanimljivijim nakon što su se tri najmekše Pirellijeve komponente u Australiji pokazale izuzetno izdržljivim.

Pirelli je za 2017. razvio gume s potpuno drukčijim karakteristikama od prethodnih koje su se brže trošile i pregrijavale jer su novi bolidi i opterećenja kojima će gume biti izloženi bili svojevrsna nepoznanica, ali i zbog sve češćih prigovora vozača da zbog njihovih guma ne mogu pritiskati kao nekada.

Očekivanja uoči sezone pokazala su se točnima pa je VN Australije bila klasična utrka s jednim zaustavljanjem u boksu iako je Pirelli donio tri najmekše komponente guma za suho, a Kvyat je u Toro Rossu odvozio čak 34 kruga u prvoj dionici (59% utrke) što znači da se na softu možda mogla odvoziti i cijela utrka.

Alain Prost predlaže vrlo zanimljivo rješenje koje bi trebalo povećati nepredvidivost i momčadima pružiti priliku da hrabrim odabirom guma ostvare rezultat iznad očekivanja. Francuz želi potpuno slobodan odabir komponenti, mogućnost korištenja različitih komponenti na prednjim/stražnjim i lijevim/desnim gumama te ukidanje obaveznog zaustavljanja u boksu.

“Dajte vozačima mogućnost odabira bilo koje od pet komponenti od 13 dostupnih setova guma za suho,” rekao je Prost za AMuS.

“Čak bih dozvolio da koriste različite komponente u istom trenutku, primjerice na lijevim gumama soft, a na desnim hard.”

“Također, odbacio bih pravilo o obaveznom korištenju dvaju različitih komponenti guma. Ako netko želi odvoziti cijelu utrku na hard komponenti, neka to i učini. Možda će netko s dva zaustavljanja i mekšim komponentama biti brži.”

“Tada bi do izražaja došao osjećaj za gume svakoga vozača, što bi moglo dovesti do iznenađujućih rezultata.”

Trenutno vozači moraju koristiti barem dvije različite komponente guma za suho u utrci, a od pet komponenti na svakoj utrci imaju na raspolaganju tri komponente koje je odabrao Pirelli.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Pirelli produljio ugovor s F1 do 2024.

Talijanski proizvođač guma i službeni F1 dobavljač Pirelli produljio je ugovor s Formulom …