Provjere i vaganja

Skupina posebnih tehničara može provjeriti bolide u bilo kojem trenutku tijekom vikenda Velike Nagrade kako bi se uvjerili da u potpunosti udovoljavaju tehničkim i sigurnosnim pravilima.

Svaki bolid inicijalno se provjerava u četvrtak (srijeda u Monacu) između 10:00 i 16:00 sati po lokalnom vremenu. Bolid ne može sudjelovati u Velikoj Nagradi sve dok ne prođe tu provjeru. Bolid mora biti ponovno provjeren ako su na njemu načinjene veće izmjene ili je oštećen u nekom indicentu.

Osim provjera, bolidi se tijekom vikenda Velike Nagrade važu kako bi se provjerilo udovoljavaju li zahtjevu minimalne težine (722 kg + gume, s vozačem i bez goriva). Bolidi koji sudjeluju u Q1 i Q2 slučajnim odabirom zovu se na vaganje, dok svi bolidi koji prođu u Q3 moraju na vaganje odmah nakon završetka kvalifikacija. Klasificirani vozači i bolidi važu se nakon utrke.

Bilo koji bolid koji sa svojim vozačem ne teži minimalnih 722 kg + gume može biti isključen iz utrke ili mu se mogu poništiti vremena u kvalifikacijama, osim ako se ne radi o otpadanju nekog dijela bolida što se, naravno, mora i dokazati.

Bolidi se važu na gumama za suho, a ukoliko bolid već nije opremljen tim gumama FIA-in tehnički delegat izabrat će jedan od setova guma za suho i bolid vagati na tim gumama.

Cijeli FIA F1 sportski pravilnik za 2017. možete preuzeti ovdje.

 • Formula 1 2017 car top technical drawing by Darjan Petric maxf1.net hrv red

  Promjene za 2017.

  Pregled najvažnijih promjena u Formuli 1 2017. …
 • Start of the Australian GP 2016

  Promjene za 2016.

  Promjene u tehničkom i sportskom pravilniku za 2016. nisu velike jer je velika promjena pr…
 • Promjene za 2015.

  Pogonske jedinice – svaki vozač ima na raspolaganju četiri pogonske jedinice (pet u slučaj…
Učitaj još iz Sportski pravilnik

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

Obavijesti me o
wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Promjene za 2017.

Pregled najvažnijih promjena u Formuli 1 2017. …