Provjere i vaganja

Skupina posebnih tehničara može provjeriti bolide u bilo kojem trenutku tijekom vikenda Velike Nagrade kako bi se uvjerili da u potpunosti udovoljavaju tehničkim i sigurnosnim pravilima.

Svaki bolid inicijalno se provjerava u četvrtak (srijeda u Monacu) između 10:00 i 16:00 sati po lokalnom vremenu. Bolid ne može sudjelovati u Velikoj Nagradi sve dok ne prođe tu provjeru. Bolid mora biti ponovno provjeren ako su na njemu načinjene veće izmjene ili je oštećen u nekom indicentu.

Osim provjera, bolidi se tijekom vikenda Velike Nagrade važu kako bi se provjerilo udovoljavaju li zahtjevu minimalne težine (722 kg + gume, s vozačem i bez goriva). Bolidi koji sudjeluju u Q1 i Q2 slučajnim odabirom zovu se na vaganje, dok svi bolidi koji prođu u Q3 moraju na vaganje odmah nakon završetka kvalifikacija. Klasificirani vozači i bolidi važu se nakon utrke.

Bilo koji bolid koji sa svojim vozačem ne teži minimalnih 722 kg + gume može biti isključen iz utrke ili mu se mogu poništiti vremena u kvalifikacijama, osim ako se ne radi o otpadanju nekog dijela bolida što se, naravno, mora i dokazati.

Bolidi se važu na gumama za suho, a ukoliko bolid već nije opremljen tim gumama FIA-in tehnički delegat izabrat će jedan od setova guma za suho i bolid vagati na tim gumama.

Cijeli FIA F1 sportski pravilnik za 2017. možete preuzeti ovdje.

Učitaj još iz Sportski pravilnik

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

Obavijesti me o
wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Koje nas promjene očekuju u Formuli 1 2018.?

Pregled svih promjena u Formuli 1 2018. …