Aston Martin prihvatio je ponudu Lawrencea Strolla od 200 milijuna funti za 20% udjela u kompaniji čime će njegova momčad Racing Point 2021. postati Aston Martin.

Britanski proizvođač u teškoj je financijskoj situaciji te im je hitno bila potrebna financijska injekcija za nastavak poslovanja, a Strollova ponuda bila je privlačnija od konkurentske kineske ponude jer uključuje i rebrendiranje F1 momčadi Racing Pointa.

Aston Martinov ugovor s Red Bullom ističe na kraju 2020. tako da će brendiranje u Formuli 1 nastaviti na ovaj način, a trenutni CEO Aston Martina trebao bi ostati na svojoj poziciji.

“Teški poslovni rezultati u 2019. rezultirali su velikim pritiskom na likvidnost koji je kompaniju ostavio bez alternative nego da traži značajan izvor financiranja,” rekao je izvršni predsjednik Penny Hughes.

“Bez toga naša financijska konstrukcija ne bi bila dovoljno robusna da pruži potporu operacijama Aston Martin grupacije.”

“Snaga Aston Martin brenda i naš portfolio automobila omogućili su nam da privučemo novoga snažnog partnera, gospodina Strolla, koji će poduprijeti naš biznis.”

Osim Strollove investicije od 200 milijuna funti, koja će mu donijeti 20% udjela u kompaniji, postojeći dioničari morat će uložiti dodatnih 300 milijuna u novim dionicama.

Kao dio dogovora, Stroll će preimenovati svoju Racing Point F1 momčad 2021. kad istekne trenutni Aston Martinov ugovor s Red Bullom.

“Momčad može potvrditi da će Aston Martin ostati naš glavni partner do kraja 2020., ali ugovor neće biti produžen,” stoji u Red Bullovom priopćenju.

Red Bull će nastaviti raditi s Aston Martinom na isporuci hiperautomobila Valkyrie, a prvi primjerci trebali bi biti isporučeni kupcima na kraju godine.

Andy Palmer, CEO Aston Martina, zadovoljan je ishodom prodaje udjela u kompaniji i osiguranjem potrebnih sredstava.

“On [Stroll] donosi svoje iskustvo i pristup svojoj F1 momčadi,” rekao je Palmer za Reuters.

Aston Martin Valkyrie British GP F1 2019 on track Silverstone with Red Bull RB14 front view Photo Red Bull

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

McLaren potvrdio Mercedesove motore za 2021. unatoč odgodi promjene pravila

McLaren će koristiti Mercedesove pogonske jedinice 2021. iako je velika promjena tehničkog…