Tehnički direktor Racing Pointa Andrew Green kaže da su on i njegova momčad puno riskirali kad su odlučili kopirati prošlogodišnji Mercedesov bolid jer je to u njihovom slučaju značilo veliki zaokret u filozofiji razvoja bolida.

Zbog manjka resursa Racing Point se prošlih godina držao istoga dizajna šasije i koncepta bolida koji je bio na tragu Red Bullovog s velikim nagibom podnice, ali budući da već godinama koriste Mercedesove pogonske jedinice i prošlogodišnje mjenjače i ovjes, više nisu mogli izvući dovoljno performansi iz prethodnoga koncepta.

Nakon velikih paketa poboljšanja sredinom prošle sezone Racing Point je uvidio da im ponestaje razvojnog potencijala i da vrijedi razmisliti o promjeni koncepta za 2020. iako je to posljednja godina prije velike promjene pravila 2021.

“Sredinom prošle godine, vidjeli smo gdje ide razvoj RP19 i da ne donosi dobitke kojima smo se nadali. I mislim da je bilo jasno da ako nastavimo tim putem da ćemo u najboljem slučaju završiti gdje smo završili i prošle godine u prvenstvu [7. mjesto], što nam nije bilo prihvatljivo.”

“Imamo još jednu godinu s ovim pravilima i mislim da je vrijeme da probamo nešto novo, da riskiramo, i mislim da smo preuzeli jako, jako veliki rizik s ovim što smo učinili s ovim bolidom.”

“Ima smisla to što smo učinilo, a to je da smo preuzeli arhitekturu koju smo imali od Mercedesa, koristimo njihove mjenjače već dugo vremena, godinu dana smo iza po tom pitanju, pokušavajući razviti ‘Red Bullovu filozofiju’, koncept visokoga nagiba podnice, koji su mnogi pokušali kopirati. A to nam je postajalo sve teže s Mercedesovim mjenjačem.”

Perez Racing Point Barcelona Test 1 Day 2 Photo Racing Point front view XPB

“Mercedes ima drukčiju filozofiju, niži nagib podnice od bilo koje druge momčadi. I teško je krenuti s razvojem oko druge filozofije na temelju arhitekture koju imamo.”

“Zato smo se zapitali što ćemo dalje. Hoćemo li pokušati razvijati bolid s drukčijom filozofijom? Činilo se kao očit izbor jer imamo Mercedesov mjenjač iz 2019., njihovu pogonsku jedinicu i neke vanjske komponente ovjesa. Odlučili smo preuzeti rizik i poderati sve što smo napravili posljednjih godina i početi od početka na temelju onoga što smo vidjeli da radi Mercedes.”

Green je naglasio da oni nemaju pristup Mercedesovim podacima nego da vide ono što vide i svi drugi.

“Ne mislim da je ono što smo učinili nešto novo, uzeti nečiji koncept i odraditi ga na svoj način, to je dio Formule 1 od samih početaka.”

Također, Green je naglasio da je dramatična promjena u dizajnu bila moguća zahvaljujući boljoj financijskoj situaciji otkako je sredinom 2018. momčad kupio Lawrence Stroll.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Russell mijenja Hamiltona na VN Sakhira, Aitken debitira u Williamsu

George Russell zamijenit će Lewisa Hamiltona u Mercedesu na pretposljednoj utrci sezone u …