Racing Point kažnjen je s 400 000 eura i oduzimanjem bodova s druge utrke u Austriji nakon što nisu uspjeli dokazati da je dizajn usisnika za hlađenje stražnjih kočnica njihov, a ne kopija Mercedesovog dizajna iz 2019.

Renault je nakon VN Štajerske protestirao protiv oba Racing Pointova bolida, točnije protiv dizajna njihovih usisnika za hlađenje kočnica za koje je Racing Point tvrdio da su ih sami dizajnirali.

FIA je zaključila da je osnovni dizajn Mercedesov pa je Racing Point prekršio pravila korištenjem takvoga dizajna budući da je korištenje suparničkih usisnika za hlađenje kočnica zabranjeno od ove sezone.

Zato je Haas morao temeljito redizajnirati usisnike za hlađenje kočnica za ovu sezonu, za razliku od prošle kad su mogli legalno koristiti Ferrarijev dizajn, dok je Racing Point ove godine koristio izuzetno slične usisnike onima s prošlogodišnjeg Mercedesa F1 W10.

Racing Point će izgubiti 15 konstruktorskih bodova, 7.5 bodova za svaki bolid, s VN Štajerske, a za korištenje tih dijelova na VN Mađarske i VN Velike Britanije su samo opomenuti.

“Kako usisnici za hlađenje stražnjih kočnica na RP20 nisu korišteni na RP19 iz 2019. i kako suci vjeruju da je dizajn vrlo sličan Mercedesu W10, odlučeno je da je dizajn tih usisnika na RP20 Mercedesov, a ne Racing Pointov,” stoji u priopćenju.

Racing Point nije diskvalificiran jer su dijelovi koji su koristili u skladu s tehničkim pravilnikom, ali su prekršili sportski pravilnik budući da nisu sami dizajnirali te dijelove.

Momčad ima 24 sata da odluči hoće li se žaliti na FIA-inu odluku.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Bolidi će zbog promjene pravila 2021. izgubiti oko 10% downforcea

Bolidi Formule 1 iduće sezone izgubit će oko 10% downforcea zbog promjene pravila koja se …