Raikkonen – Ferrari je naučio lekciju od prošlih godina

Kimi Raikkonen Ferrari F1 test Barcelona Foto Ferrari

Kimi Raikkonen kaže da je njegova momčad naučila lekciju od prošlih nekoliko godina i sada drže očekivanja pod kontrolom iako su na prva četiri dana testiranja pokazali ohrabrujuću formu i odvozili veliki broj krugova.

Ferrari se mučio u prvoj godini nove hibridne turbo ere 2014., ali 2015. su uzvratili sa znatno poboljšanom pogonskom jedinicom i osvojili tri pobjede pa su ambicije uoči 2016. porasle i najavljivale su se učestale pobjede i borba za naslov prvaka. Ali umjesto toga ih je u drugom dijelu sezone prestigao Red Bull pa se Ferrari usredotočio na novu sezonu koju dočekuju u tišini, bez velikih očekivanja.

Na prvom testu u Barceloni Ferrari je na sva četiri dana bio najbrži ili drugi najbrži, uz drugi najveći broj odvoženih krugova iza Mercedesa i vrlo pouzdan novi motor koji je bez problema funkcionirao i u drugoj momčadi koja ih koristi, američkom Haasu.

“Prilično smo optimistični svake godine, ali teško je reći kako to završi. Mislim da smo naučili lekcije od prošlih godina,” rekao je svjetski prvak iz 2007. koji je posljednju pobjedu za Ferrari ostvario u Belgiji 2009.

“Momčad je odradila dobar posao preko zime, a hoće li to biti dovoljno vidjet ćemo tijekom godine.”

“Zasad je osjećaj bio dobar pa se ne možemo previše žaliti. U odnosu na prošlu godinu osjećaj je puno bolji, ali to je zbog novih pravila [koja su bolide ubrzala nekoliko sekundi po krugu].”

“Radili smo svoj program i sretni smo kako se stvari razvijaju.”

Novi i stari bolid ‘nemoguće uspoređivati’

Zbog velike promjene tehničkoga pravilnika novi bolidi, sa širim gumama i oko 30% više downforcea, puno su brži i upravljiviji pa ih je nemoguće uspoređivati s prethodnom generacijom.

“Promjena pravila uvelike je zaslužna za to kakvi su bolidi i koliko su brzi, ali ne možete uspoređivati bolide iz različitih godina jer bolid mora biti bolji s ovom promjenom pravila,” rekao je Raikkonen.

“Ali hoće li to poboljšanje biti dovoljno da se borimo za naslov, vidjet ćemo tijekom godine.”

Ferrari je na prva četiri dana odvozio 83.87% Mercedesovog broja krugova, a najbrži su bili na drugom i četvrtom danu kada je vozio Kimi Raikkonen.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

McLaren oduševljen najboljim startom testiranja u posljednjih nekoliko godina

Šef McLarenove F1 momčadi Andreas Seidl kaže da su imali najbolji početak predsezonskih te…