Talijanski proizvođač guma i službeni F1 dobavljač Pirelli kaže da su Raikkonenovi problemi s gumama na VN Italije posljedica spleta nekoliko nesretnih okolnosti, a ne slabost njihovih guma.

Raikkonen je rano ušao u boks kako bi stari supersoft zamijenio novim softom, već u 20. krugu, a kako je Hamilton na korištenom supersoftu bio vrlo brz Finac je morao pritiskati na novim gumama kako bi zadržao poziciju.

Raikkonen je uspio onemogućiti Hamiltona da stvori dovoljnu prednost i prestigne ga kroz boks, ali je zbog toga potrošio dosta gume prije nego je sustigao Bottasa u drugom Mercedesu i u njegovoj zavjetrini još više pregrijao i potrošio gume.

Zato je u završnoj fazi utrke ostao bez prijanjanja, a uz sve navedene probleme imao je i osam krugova starije gume od Hamiltona koji ih uz to nije morao tako agresivno koristiti kao Raikkonenen.

“Soft komponenta sklonija je stvaranju plikova zbog svoje niže potrošnje,” pojasnio je Pirellijev Mario Isola.

“Niska potrošnja znači puno stvaranja topline unutar gume i zbog toga se pojavljuju plikovi.”

“Ako pratite drugi bolid gubite downforce i zbog toga se više kližete. Tako da u usporedbi sa supersoftom, koji nudi više prijanjanja i manje kliže, to stvara plikove.”

“A ako pritišćete od prvoga kruga kad je guma nova [što je Raikkonen morao činiti kako bi zadržao poziciju nakon Hamiltonova zaustavljanja], onda je učinak još više izražen.”

Raikkonen je završio drugi što mu je šesto postolje u posljednjih sedam utrka, ali za pobjedu ne zna još od davne VN Australije 2013.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

F1 bi mogla zamrznuti razvoj motora i odgoditi nova pravila za 2023.

Razvoj F1 pogonskih jedinica mogao bi biti zamrznut zbog smanjenja troškova u nepovoljnoj …