Visa Cash App F1 momčad danas je objavila da su u njihove redove stigla tri važna pojačanja iz FIA-e, Alpinea i Red Bulla koja su zauzela pozicije glavnoga tehničkog direktora, trkaćega direktora i zamjenika tehničkoga direktora uoči početka prve sezone s novim identitetom.

Bivša momčad Minardija ulazi u novu eru nakon što se prethodno zvala Toro Rosso (2006. – 2019.) i AlphaTauri (2020. – 2023.), a u Red Bullovom vlasništvu ostvarili su i jedine dvije pobjede u svojoj povijesti (Monza 2008. i 2020.).

U novu eru druga Red Bullova momčad ulazi pod imenom Visa Cash App RB Formula One Team, što je izazvalo priličan gnjev ljubitelja Formule koji ime spominju u kontekstu jednoga od ‘najgoreg ikad’ u povijesti Formule 1.

Velike promjene dogodile su se i u vodstvu momčadi budući da je dugogodišnji šef momčadi Franz Tost napustio svoju poziciju na kraju 2023. i prepustio ju novom pojačanju iz Ferrarija Laurentu Mekiesu.

Novu poziciju zauzima bivši FIA-in tehnički direktor

Tim Goss postaje glavni tehnički direktor (CTO), što je nova pozicija u ovoj momčadi, nakon što je prije devet mjeseci napustio poziciju tehničkoga direktora u FIA-i, a ranije je obavljao istu funkciju u McLarenu (1990. – 2018.).

Goss će voditi tehnički u novoj eri za momčad iz Faenze, koja sada ima i novo sjedište u Engleskoj, blizu Red Bullove tvornice u Milton Keynesu, a cilj je povećati razinu tehničke suradnje između dvaju Red Bullovih momčadi što bi trebalo smanjiti ukupne troškove i povećati konkurentnost bivše momčadi AlphaTaurija odnosno Toro Rossa.

“Drago mi je pridružiti se Visa Cash App RB momčadi na početku njegove nove ere natjecanja”, rekao je Goss.

“To je momčad s velikim ponosom i nasljeđem, s nekim iznimnim ljudima koji su već ovdje, i veselim se što ću raditi sa šefom Laurentom Mekiesom i zajedno s tehničkim direktorom Jodyjem Eggintonom.”

“Pred nama je uzbudljiv izazov, ali mislim da je momčad dobro opremljena da se s njim suoči.”

Bivši sportski direktor Alpinea novi trkaći direktor

Visa Cash App RB Formula One Team – Photo: Red Bull / Edited by MAXF1net

Alan Permane, bivši sportski direktor Alpinea, Lotusa i Renaulta koji je momčad napustio u ljeto prošle godine, postaje novi trkaći direktor momčadi RB-a.

“Nakon nekoliko mjeseci pauze, sjajno je vratiti se ponovno utrkivanju s Visa Cash App RB momčadi,” dodao je Permane.

“Iz dugogodišnjega iskustva znam koliko su ljudi u ovom trkaćem timu profesionalni, motivirani i natjecateljski raspoloženi i sposobni.”

“Jedva čekam vidjeti kamo nas taj duh može odvesti u budućnosti.”

Zamjenik tehničkoga direktora dizajnirao pobjednički Peugeot 908

Peugeot 908 (Spa Francorchamps 2010.) Photo: Peugeot/Wikimedia

Treće pojačanje je Guillaume Cattelani, stručnjak za aerodinamiku koji stiže iz Red Bulla i koji je u toj momčadi bio glavni inženjer za tehnologiju i analitičke alate, a koji je prije toga radio za McLaren (2014. – 2020.), Lotus (2010. – 2012.) i bio glavni dizajner Peugeota 908 koji je osvojio 24h Le Mansa 2009.

U novom radnom okruženju Cattelani će biti zamjenik tehničkoga direktora Jodyja Eggintona, a njegov je prelazak iz glavne u drugu momčad Red Bulla potvrda je da se želi popraviti konkurentnost slabije momčadi koja je prošle godine završila osma u poretku konstruktora.

Novi šef momčadi stigao iz Ferrarija

Laurent Mekies za vrijeme VN Miamija 2023. (Photo: Ferrari)

O novim pojačanjima kratko se oglasio i novi šef momčadi Laurent Mekies koji je stigao iz Ferrarija gdje je do sredine prošle sezone obnašao dužnost sportskoga direktora.

“Imenovanje Tima, Guillaumea i Alana dodaje ogromnu količinu pobjedničke stručnosti u momčad i ne sumnjam da će oni pomoći da se momčad podigne na sljedeću razinu u F1,” rekao je Mekies koji je, kao i Goss, ranije radio za FIA-u, prije dolaska u Ferrari.

“Već imamo vrlo jaku i iznimno iskusnu skupinu ljudi, a dovođenje visoko kvalificiranih pojedinaca poput Tima, Guillaumea i Alana poboljšat će naše sposobnosti i pomoći nam da ispunimo najviše tehničke standarde, kako u tvornici tako i na stazi.”

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Mercedes predstavio novi bolid za 2024. F1 W15

Mercedes je posljednja momčad u nizu koja je predstavila novi F1 bolid za 2024. s kojim se…