Red Bullova odluka da preuzme Hondine motore i nastavi ih koristiti nakon povlačenja japanskoga proizvođača na kraju 2021. omogućit će im da od 2025. budu u mogućnosti proizvoditi vlastite motore, rekao je šef momčadi Christian Horner.

Nakon FIA-ine odluke da zamrzne razvoj motora Red Bull je osigurao motore za sebe i svoju drugu momčad AlphaTauri, a osnovali su i novu kompaniju Red Bull Powertrains koja će se baviti pripremom i testiranjem pogonskih jedinica.

Iako detalji za novu generaciju motora koja će se koristiti od 2025. još nisu poznati, vjeruje se da neće biti značajno drukčija od trenutne koja kombinira benzinski turbo motor i sustave za obnovu energije, ali će morati biti jeftinija i ’emotivnija’ u odnosu na trenutnu.

Red Bull je prvi puta otkako su 2005. ušli u Formulu 1 u kontroli vlastite sudbine po pitanju motora, a 2025. bi mogli napraviti još jedan korak u tom smjeru.

“Ovo je posljedica dugoročnoga pogleda na stvari jer su ulaganja u postrojenja za ovako nešto prilično značajna,” rekao je Horner.

“Imate kratkoročni scenarij trenutnih pravila i naravno budućih pravila, kakva god bila. Moramo biti u poziciji nositi se i s tim.”

“Imat ćemo pogone koji će moći dizajnirati i koristiti iduću generaciju motora zahvaljujući ovim investicijama.”

“Ukoliko se pojavi neki uzbudljiv partner onda ćemo to ozbiljno razmotriti, bilo da je riječ o proizvođaču ili nekoj drugoj vrsti partnera, proizvođaču baterija ili slično. Zaista ovisi o tome kakvi će biti motori.”

“Što prije budemo znali kakvi će biti novi motori to bolje za sve, ali posljednje rasprave s FIA-om daju naslutiti da će to vjerojatno biti motor s unutarnjim izgaranjem i vjerojatno ćemo koristiti 100% održivo gorivo.”

“Također, vjerojatno će biti nešto veći naglasak na sustavima za obnovu energije. Tako da topografija motora neće biti dramatično drukčija od trenutne nego će evoluirati.”

“Zato će postrojenje koje gradimo za trenutne motore biti relevantno i za buduće motore.”

Red Bull je debitirao u Formuli 1 2005. koristeći Cosworthove V10 motore, 2006. su koristili Ferrarijeve V8 motore, a od 2007. do kraja 2013. Renaultove V8 motore. Dolaskom hibridne ere 2014. Red Bull je nastavio koristiti Renaultove pogonske jedinice, a od 2019. su tvornička momčad Honde čije će motore nastaviti koristiti i nakon ove sezone.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Vettel i Stroll isprobali novi Aston Martin AMR21

Sebastian Vettel i Lance Stroll odvozili su prve krugove u novom Aston Martinovom F1 bolid…