Red Bullov motorsport savjetnik Helmut Marko otkrio je da će Red Bull osnovati novu tvrtku koja će se baviti pripremom i testiranjem Hondinih motora koje će nastaviti koristiti i iduće godine zahvaljujući odluci oko zamrzavanja razvoja motora koja na snagu stupa 2022.

FIA, Formula 1 i F1 momčadi jednoglasno su donijeli odluku oko zamrzavanja razvoja motora od početka 2022. pa sve do kraja životnoga ciklusa trenutne generacije motora (do kraja 2024.) nakon čega će se koristiti nova generacija motora čiji detalji još nisu poznati.

Honda se povlači iz Formule 1 na kraju ove sezone, a nakon što pripreme novu specifikaciju motora za 2022. Red Bull će kupiti intelektualna prava za njihovo korištenje i nastaviti ih koristiti po imenom Red Bull Powertrains.

Nova tvrtka zauzet će jednu od zgrada Red Bullova F1 pogona u Milton Keynesu, ali neće koristiti trenutne Hondine kapacitete u istom gradu.

“Sad se sve krenulo događati, sad počinje,” komentirao je Marko situaciju s motorima za Motorsport-Magazin.

“Danas imamo uvjete za osnivanje nove tvrtke u Milton Keynesu koja će se zvati Red Bull Powertrains.”

“Jedna od naših trenutnih zgrada, zgrada broj osam, bit će preuređena u pogon za motore.”

“Hondin pogon više je usmjeren prema električnim motorima, nemaju dovoljno testnih stolova kako bi se izvršile nužne optimizacije motora.”

Marko je dodao da zamrzavanje razvoja motora nije dobro samo za Red Bull nego i za sve ostale zbog smanjenja troškova uoči dolaska nove generacije pogonskih jedinica 2025.

“Ovo nisu samo dobre vijesti za nas nego za cijelu F1,” rekao je.

“Ovo značajno smanjuje troškove.”

Austrijanac je dodao da Red Bull s odlukom da nastavi koristiti Hondine motore neće potrošiti puno više u odnosu na situaciju da su motore kupili od nekoga drugoga.

“Mi smo ludi, ali odradili smo matematiku i proračune,” rekao je Marko.

“Ovo je jednokratno ulaganje u zgradu i testne stolove. Ali troškovi korištenja neće biti puno veći nego da smo kupili motor negdje drugo. Bit će skuplje, ali ne značajno skuplje.”

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

VN Turske otkazana, dvije utrke u Austriji

Vodstvo Formule 1 potvrdilo je da će VN Turske, koja je trebala zamijeniti VN Kanade, biti…