Red Bull će 2019. prvi puta imati pravi ‘party mode’ zahvaljujući znatno snažnijem kvalifikacijskom načinu rada Hondina F1 motora koji bi ih trebao značajno približiti Mercedesu i Ferrariju, potvrdio je Helmut Marko.

Red Bull je nakon 12 godina korištenja Renaultovih motora, s kojima su od 2010. do 2013. osvojili četiri dvostruka naslova prvaka, odlučio prijeći na Hondu koja je 2018. imala prijelaznu sezonu s Toro Rossom, a mnogi od Red Bull Honde očekuju da se već u prvoj zajedničkoj sezoni bore za naslov prvaka.

S obzirom na dokazanu kvalitetu Red Bullove šasije, koja je 2018. s trećim najjačim motorom pobijedila na četiri utrke, za to će im biti potreban manji zaostatak u snazi za najjačim motorima Mercedesa i Ferrarija, a Renaultov zaostatak u kvalifikacijama u 2018. je prema tvrdnjama iz Red Bulla bio između 50 i 70 KS.

Red Bull kaže da je Honda krajem 2018. već prestigla Renault kada je riječ o snazi u kvalifikacijama, a njihov motorsport savjetnik Helmut Marko otkrio je da su Japanci za 2019. pripremili pravi ‘party mode’, termin koji je početkom 2018. uveo Lewis Hamilton kada je tim imenom prozvao Mercedesov kvalifikacijski način rada motora.

“Brojke nas čine zaista optimističnim u smislu poboljšanja performansi,” rekao je Marko za Autosport.

“Prvi puta i mi imamo ‘party mode’ za slavlje!”

“Hondin motor već je blago iznad Renaultova motora. Ako kombinirate naše GPS podatke s podacima koje ima Honda, bit ćemo blizu Mercedesa i Ferrarija.”

“Naravno da ni oni ne spavaju. Ali već su na tako visokoj razini da više ne mogu raditi tako velike skokove. Čak i da smo 10 ili 15 kW iza njih [14-20 KS], to ne bi bilo drukčije od naše Renaultove ere s V8 motorima. To možemo nadoknaditi.”

Red Bull već sad zna da Honda neće izdržati s tri motora po vozaču

Šef momčadi Christian Horner krajem F1 sezone 2018. izjavio je da bi Red Bullova sezona izgledala drukčije s dodatnih 50-ak KS, a u 2019. se nadaju smanjenju toga zaostatka.

Ipak, Marko je svjestan da će Honda, u velikoj želji i nastojanju da smanji deficit snage, vjerojatno trebati koristiti više od tri propisana motora po vozaču.

Ali tu imaju i veliku prednost jer će prvi puta otkako su se 2015. vratili u F1 imati četiri bolida na stazi te će moći agresivnije eksperimentirati s Toro Rossom, baš kao i 2018. kada su koristili čak 16 motora u dva bolida.

“Svjesni smo da će vjerojatno biti teško s pouzdanošću,” priznao je Marko.

“Vrlo vjerojatno nećemo moći završiti sezonu s tri motora [po vozaču]. Ali ako odaberete prave staze, možete se vratiti u vrh za nekoliko krugova. To će biti naš koncept, svjesno ćemo prihvatiti kazne ako bude potrebno.”

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

Obavijesti me o
wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Najava VN Austrije – MAXF1 ekspedicija stiže na Red Bull Ring

Formula 1 u Austriju se 2014. vratila prvi puta nakon 2003. na svima dobro poznatu stazu u…