Šef Red Bullove F1 momčadi Christian Horner smatra da je FIA-ina ponuda njegovoj momčadi uoči ponovnoga starta VN Saudijske Arabije bila ‘kao da su na tržnici’, a s njim se složio i Alpineov izvršni direktor Marcin Budkowski čiji je vozač Esteban Ocon također bio uključen u tu situaciju.

Uoči trećega starta utrke, nakon što je nakon prethodnoga starta Verstappen zadržao Hamiltona presjekavši prvi i drugi zavoj, FIA je ponudila Red Bullu da na ponovljenom startu vrate poziciju Hamiltonu inače će slučaj proslijediti sucima.

Red Bull je tražio nešto vremena za razmatranje ponude, a onda su provjerili misli li Michael Masi na poredak Ocon, Hamilton, Verstappen, na što je FIA-in trkaći direktor odgovorio potvrdno.

Red Bull je na kraju prihvatio ponudu, a Verstappen je s trećega mjesta opet preuzeo vodstvo vrlo kasnim kočenjem s unutarnje strane prvoga zavoja koje je kasnije izgubio nakon serije kontroverznih događaja.

2021 Saudi Arabian GP Hamilton Ocon Verstappen battle for the lead Photo Red Bull
Treći start VN Saudijske Arabije 2021. – Verstappen preuzima vodstvo s trećega mjesta (Photo: Red Bull)

Horner kaže da nikad nije doživio nešto poput FIA-ine ponude njegovoj momčadi, a s tim se složio i Budkowski čiji je vozač Ocon zbog tih događaja došao na prvo mjesto na posljednjem startu utrke.

“Pomalo je to bilo kao da smo na tržnici,” rekao je Horner.

“Što je bilo neobično jer to dosad nisam susreo.”

“Bila je to prilično nestvarna rasprava između Michaela [Masija iz FIA-e] i Jonathana [Wheatleya iz Red Bulla],” rekao je Budkowski.

“Činilo se kao da su na lokalnoj tržnici, kao da trguju s pozicijama i kaznama.”

“Mi smo se našli na pole positionu, ali bilo je neobično i diskutirali smo o tome tijekom utrke.”

“Vjerujem da se to obično događa tijekom utrka, ne nužno ovako, ali tijekom utrka imate diskusije o tome da vam se savjetuje da vratite poziciju. A ako to ne učinite, onda to ide sucima i možete dobiti kaznu.”

“Pretpostavljam da je ovo nešto slično, ali bilo je prilično uzbudljivo imati te rasprave tijekom crvene zastave. I prilično nestvarno.”

Mercedesov Toto Wolff kaže da je i za njih to bila nova situacija.

“I za nas je to bila nova situacija, izgubili smo poziciju s prilično žestokim manevrom u prvom i drugom zavoju [na prvom ponovljenom startu]. Onda su rekli da će zamijeniti pozicije pa ćemo dobiti poziciju na stazi.”

“Onda je bio ponovni start i naravno nije neka pomoć kad odmah izgubite tu poziciju. Moramo to bolje pogledati.”

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Red Bullu prijeti isključenje iz prvenstva zbog navodnoga kršenja ograničenja budžeta

Red Bullu prijeti velika kazna i isključenje iz prvenstva zbog mogućega kršenja ograničenj…