Red Bull i dalje vjeruje u ‘drukčiji koncept’ svoga bolida RB13

Verstappen RB13 CHinese GP F1 2017 grid foto Red Bull

Red Bullova momčad i dalje vjeruje u koncept svoga novog bolida za 2017. koji se ističe jednostavnim linijama i nižim otporom zraka, ali i manjkom aerodinamičkog pritiska zbog kojeg trenutno gube previše vremena po krugu.

Od Red Bulla se ove godine očekivalo da dizajniraju najbolju šasiju nakon što su prošle godine bili vrlo opasni na sporijim stazama unatoč deficitu snage Renaultova motora u odnosu na Mercedes i Ferrari.

Nova promjena pravila koja u prvi plan stavlja aerodinamičke performanse bolida i koja inženjerima omogućuje više slobode Red Bullu zasad nisu donijela ništa dobro jer se nalaze oko sekundu do sekundu i pol iza najbržeg Mercedesa i Ferrarija dok su prošlu sezonu kasnili oko pola sekunde.

Red Bull je vjerovao da će s novim pravilima nadmudriti konkurenciju i razviti aerodinamički paket koji će proizvoditi potrebnu razini aerodinamičkog pritiska, ali uz manji otpor zraka od suparnika. Manji otpor su uspjeli postići jer je Red Bull često najbrži na pravcu od tri bolida koji koriste Renaultove motore, ali prijanjanjem vidljivo zaostaju za Mercedesom i Ferrarijem koji vode privatnu borbu za pobjede i pole positione.

“Mislim da je filozofija koju smo ove godine odučili slijediti nešto drukčija od naših suparnika i još uvijek vjerujemo u njezin potencijal,” rekao je šef momčadi Christian Horner za Autosport.

Ricciardo Red Bull Chinese GP F1 2017 Foto Red Bull
Foto: Red Bull

“Ne mislim da smo dosad izvukli performanse koje vjerujemo da bolid ima, a razvojni plan bi nam to trebao omogućiti.”

“Kapa dolje Mercedesu i Ferrariju. Oboje imaju vrlo jake bolide, ali siguran sam da ćemo se pridružiti toj borbi tijekom sezone.”

S obzirom da će Renault vjerojatno u Kanadi donijeti značajno poboljšanje svoje pogonske jedinice, uključujući 5 kg lakši MGU-K i više snage iz motora s unutarnjim izgaranjem, Horner vjeruje da bi se njegova momčad u to vrijeme trebala pridružiti borbi u vrhu poretka.

“Vjerujem da ćemo se u drugom dijelu sezone biti puno konkurentniji nego u prvom,” rekao je Horner.

“Sad nas ne zanima pozicija na tablici, nego kako ćemo smanjiti zaostatak i koliko brzo to možemo učiniti.”

“Jasno je da su Lewis i Seb najbrži paketi u ovom trenutku i želimo im se pridružiti što prije možemo.”

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Ricciarda ne brine slabiji start sezone – ‘Već sam to prošao u Renaultu’

Daniel Ricciardo kaže da je očekivao da će mu trebati neko vrijeme prije nego bude u moguć…