2022 Saudi Arabian GP Perez leads Leclerc at the start first two corners top view Photo Red Bull Edited by MAXF1net

Red Bullov motorsport savjetnik Helmut Marko kaže da njegova momčad mora olakšati svoj ovogodišnji bolid RB18 ako želi ostati u vrhu s Ferrarijem budući da su još uvijek dosta iznad minimalne dopuštene mase od 798 kg.

Ove godine momčadi više nego ikad muče problemi s prekomjernom težinom, a navodno najviše problema imaju dvije najjače momčadi iz prošle sezone – Red Bull i Mercedes.

Red Bull je na drugi predsezonski test u Bahrainu donio veliki paket poboljšanja koji je njihov RB18 olakšao za oko 10 kg, ali navodno i dalje imaju oko 10 kg previše u odnosu na minimalnih 798 kg.

Deset kilograma u Formuli 1 vrijedi oko četiri desetinke po krugu, ovisno o stazi, a ujedno i smanjuje potrošnju goriva, guma i ostalih komponenti u bolidu.

“Puno je teže spustiti težinu zbog ograničenja troškova [ove godine 140 milijuna dolara], rekao je Marko u intervjuu za Formel1.de.

“Morate puno preciznije uračunati gdje možete pronaći tehnički napredak, gdje možete uštedjeti na težini, a gdje poboljšati pouzdanost.”

“Te tri komponente su važne i onda morate pronaći pravi kompromis. Ali jedna stvar je jasna, sigurno nećemo moći ostati u vrhu ove sezone ako ćemo biti preteški.”

Na pitanje gdje možemo očekivati paket poboljšanja koji uključuje i smanjenje težine, Marko je istaknuo prve europske utrke.

“Veliki paket poboljšanja planiramo za Imolu [24.4.] ili Barcelonu [24.5.].”

Marko je potvrdio da Alfa Romeo ima trenutno najlakši bolid, navodno jedini ispod minimalnih 798 kg.

2022 Saudi Arabian GP Perez leads Leclerc at the start first two corners top view Photo Red Bull Edited by MAXF1net
2022 Saudi Arabian GP Perez leads Leclerc at the start first two corners top view Photo Red Bull Edited by MAXF1net

“Iz informacija koje imamo, posebno zbog toga koliko su se protivili povećanju miminalne težine [za 3 kg, što je na kraju prošlo uoči početka sezone], sigurno je reći da je to istina,” rekao je Marko.

“Navodno imaju i kraći međuosovinski razmak [oko 100 mm kraći od maksimalnih 3600 mm], ne mogu procijeniti. Ali zajedno s Ferrarijevim motorom, to objašnjava performanse koje trenutno imaju.”

Marko se osvrnuo i na odnos snaga u Ferrariju, njihove najveće konkurencije ove godine.

“Ugodno sam iznenađen s Leclercom, bio je brži od Sainza u prosjeku tri do četiri desetinke, što je puno,” dodao je Marko.

“Ali Sainz je inteligentan dečko, još uvijek se nije u potpunosti sprijateljio s bolidom tako da će i on postati jači.”

Marko se dotaknuo i svoga bivšeg vozača Vettela koji je propustio prve dvije utrke zbog pozitivnih nalaza na COVID-19, a koji će prvu utrku odraditi u Australiji s bolidom koji se pokazao nekonkurentnim na otvaranju sezone.

“Vettel, motivirani Vettel, s pravim bolidom može osvajati bodove i postolja, primjerice prošle godine u Bakuu ili u Monaku gdje je također bio jako brz.”

“To može funkcionirati, ali s obzirom na to gdje Aston Marton trenutno stoji, mislim da ta motivacija neće biti na razini.”

Load More Related Articles
Load More In Aktualno
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

McLaren vjeruje da je Newey ‘prva domino pločica’ koja je pala u Red Bullu

McLarenov glavni izvršni direktor Zak Brown kaže da je Adrian Newey tek 'prva domino ploči…