‘Red Bull na pravcu ne ograničava samo motor’

Verstappen leads Rosberg British GP F1 2016 Foto Red Bull

Mercedesov tehnički direktor Paddy Lowe kaže da je Red Bull na pravcu sporiji ne samo zbog manjka snage u motoru, nego zbog više aerodinamičkog pritiska kojeg stvara RB12.

Renault je 2016. značajno napredovao sa svojom pogonskom jedinicom RE16, a dojmljiva je bila i njihova sezonska nadogradnja u Monaku koja donosi 0.2 do 0.5 sekundi po krugu.

Red Bull zbog toga više ne gubi toliko vremena na pravcima, ali aerodinamička konfiguracija njihovog RB12 također daje svoj doprinos gubitku vremena na pravcu zbog povećanog otpora zraka.

TEHNIKA U FORMULI 1

“Silverstone je staza koja je nedvojbeno pravi test za bolid, snagu motora i aerodinamiku,” rekao je Paddy Lowe za Motorsport.

“Zanimljivo je da Red Bull stalno priča o manjku snage koji imaju, ali često koriste veći nagib krila od nas.”

“Zato izgleda kao da imaju manje snage, a brži su u zavojima jer je to njihov izbor.”

Veći nagib i površina krila donose više downforcea, aerodinamičkog pritiska koji poboljšava kontakt gume s podlogom, a time i ubrzanje, kočenje i vožnju po zavojima. Ali svaki downforce sa sobom nosi i određeni otpor zraka tako da svaka momčad mora naći prikladnu kombinaciju za svaku stazu.

Aerodinamika u Formuli 1

“Zapravo i nema velike razlike među današnjim motorima, ali postoje razlike između razina downforcea koje možete koristiti,” rekao je Lowe.

Osim konfiguracije krila o kojima je govorio Lowe, na ukupni downforce i otpor utječe i downforce podnice i difuzora koji proizvodi najveći udio downforcea na cijelome bolidu.

Daniel Ricciardo Red Bull RB12 TAG Heuer European GP Baku F1 2016 Foto Red Bull
Red Bull je u Bakuu imao dosad najmanje stražnje krilo

Red Bull je posljednjih godina upravo na tome temeljio svoj uspjeh, posebno u eri ‘ispušnih difuzora’ od 2010. do 2013. Iako od 2014. te tehnologije više nema, Red Bull i dalje prednjači u ovome području, a njihov RB12 ima vrlo visok nagib podnice (eng. rake) što u slučaju učinkovitog koncepta donosi downforce, a time i vrijeme po krugu.

Iako taj downforce ne donosi tako puno otpora zraka kao primjerice krila, i dalje donosi određeni otpor pa je i povećani downforce koji Red Bull stvara podnicom i difuzorom pridonosi povećanju ukupnog otpora zraka, a time i usporava bolid na pravcu.

Bez obzira na Loewove tvrdnje da ‘nema velike razlike među današnjim motorima’, sigurno da Renault i dalje gubi nekoliko desetinki do pola sekunde po krugu za Mercedesom o čemu je govorio i Renaultov Remi Taffin.

Isto tako, Red Bull ne koristi uvijek veće nagibe krila od Mercedesa, baš suprotno – često su znali kompenzirati manjak snage manjim krilima kako bi imali kompetitivnu brzinu na pravcu. Najsvježiji primjer je VN Europe na Bakuu gdje su i sami priznali da su uništili gume niskim razinama downforcea, a njihovo je stražnje krilo bilo neusporedivo manje od Mercedesova.

Ali zato su na posljednoj utrci na Silverstoneu imali više stražnje krilo od Mercedesa (jasno vidljivo na naslovoj fotografiji) čime su sigurno doprinijeli gubitku brzine na pravcu, a to je situacija o kojoj je Lowe pričao.

Verstappen leads Rosberg British GP F1 2016 Foto Red Bull

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

1 Komentar na "‘Red Bull na pravcu ne ograničava samo motor’"

Sortiraj od:   najnovijeg | najstarijeg | s najviše glasova
FerrariHR
Pretplatnik

Je svi znaju o drugome sve,koja špijunaža.

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Sainz ‘nije jako zadovoljan’ sedmim mjestom u Barceloni

Carlos Sainz kaže da nije jako zadovoljan sedmim mjestom na svojoj domaćoj utrci u Španjol…