Red Bull priznaje da trenutno nemaju alternativni plan ukoliko FIA ne zamrzne razvoj motora od 2022. što bi im omogućilo da nastave koristiti Hondine motore bez obzira na povlačenje japanskoga proizvođača motora iz Formule 1 iduće sezone.

Honda je prošlu jesen objavila iznenađujuću vijest da će se na kraju 2021. povući iz Formule 1 i time Red Bull i AlphaTauri ostaviti bez motora, ali Red Bull je u međuvremenu osmislio plan kako zadržati Hondine motore i nakon njihova povlačenja.

To uključuje zamrzavanje razvoja motora od 2022., s čim se isprve složio samo Mercedes, što bi Red Bullu i AlphaTauriju omogućilo da nastave koristiti njihove motore i nakon 2022.

Mercedes i Ferrari slažu se sa zamrzavanjem motora, ali Renault se još uvijek protivi jer ne želi izgubiti priliku da sustignu zaostatak koji trenutno imaju za Mercedesom i želi garanciju da će se performanse motora izjednačiti prije zamrzavanja razvoja.

Odluka oko zamrzavanja motora od 2022. trebala bi biti donešena idući tjedan, a Red Bullov motorsport savjetnik Helmut Marko kaže da Red Bull ‘nema plan B’ iako je jasno da im je druga mogućnost povratak na Renaultove pogonske jedinice.

“Sve smo razjasnili između sebe i Honde, spremni smo, ali to se neće dogoditi dok nemamo pisani dokaz od FIA-e da će zaustaviti razvoj motora,” rekao je Marko za Auto Motor und Sport.

“Čekamo FIA-inu odluku, trebala bi stići idući tjedan.”

“Imamo ograničenje budžeta, raspravljamo o ograničenju plaća vozača, samo pitanje motora ostaje otvoreno. Čini se da će nova pravila za motore biti uvedena ranije, 2025., a dodatna ulaganja u trenutne motore nemaju smisla.”

“Ako ne dođe do zamrzavanja motora, Red Bull bi morao drastično razmisliti o F1 situaciji, to nije ucjena.”

“Zdrav razum i smanjenje troškova sugeriraju da je zamrzavanje motora jedini način za nastaviti s ovim nesretnim pogonskim jedinicama.”

Na pitanje ima li Red Bull plan B Marko je bio jasan: “Ne, ne postoji plan B.”

Red Bull je u svojoj prvoj F1 sezoni 2005. koristio Cosworthov V10 motor, 2006. su prešli na Ferrarijev V8, a od 2007. do kraja 2018. koristili su Renaultove motore s kojima su od 2010. do 2013. osvojili četiri naslova prvaka prije prelaska na Hondu 2019.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

McLaren cilja započeti F1 sezonu 2023. s konkurentnim bolidom

McLaren planira napraviti veliki korak naprijed s bolidom za iduću sezonu i startati sezon…