Red Bullov motorsport savjetnik Helmut Marko kaže da njegova momčad nema drugi plan ukoliko njihova pogonska jedinica za 2026. ne bude dovoljno konkurentna i inzistira da plan ‘mora uspjeti’.

Red Bull će 2026., prvi puta u svojoj F1 povijesti od 2005., imati vlastite pogonske jedinice nakon što je Honda 2021. objavila povlačenje iz sporta.

Kako bi Red Bull mogao ostati u Formuli 1, zamrzavanje razvoja motora pomaknuto je godinu dana unaprijed, od 2022., a momčad iz Milton Keynesa japanske će pogonske jedinice koristiti do kraja 2025.

Red Bull već oko dvije godine radi na projektu razvoja pogonske jedinice za nova pravila 2026., čime se bavi tvrtka ‘Red Bull Powertrains’ za koju rade brojni bivši Hondini F1 zaposlenici, uključujući brojna pojačanja drugih konstruktora poput Mercedesa.

Honda se u međuvremenu predomislila oko Formule 1 i najavila povratak s Aston Martinom dok je Red Bull potpisao partnerski ugovor s Fordom.

“Iako smo još daleko od upotrebe u konkurentnim uvjetima, sve ide prema planu i krivulja performansi je dobra”, rekao je Marko za austrijski OE24.

Na pitanje hoće li Honda biti njihov potencijalni plan B, Marko je bio odlučan: “Ne, mora funkcionirati, od 2026. utrkivat ćemo se s vlastitim motorom.”

“Do tada, želimo najbolji mogući potencijal performansi od Honde, što je do sada dobro funkcioniralo. Honda je bila moj dogovor pa ću nastaviti paziti na njega.”

Razvoj vlastitoga motora za momčad koja se time nikad nije bavila velika je kocka, ali ne zaboravimo da se Red Bull ranije također nije ovako uspješno utrkivao pod vlastitim imenom na visokoj razini motorsporta pa su svejedno izuzetno uspješni.

Na pitanje kako se osjeća trostruki svjetski prvak Max Verstappen oko činjenice da Red Bull razvija vlastiti motor za 2026. Marko nije bio siguran.

“Teško pitanje. Ali stotine ljudi rade na projektu Red Bull Powertrains u Milton Keynesu.”

“Ne želimo da nas 2026. uhvati na krivoj nozi. Svi se nadamo da će biti raketa. Vidjet ćemo.”

Red Bull je 2023. prvi puta u povijesti osigurao prva dva mjesta u poretku vozača, a barem jednu pobjedu ostvarili su u posljednjih osam sezona, što je najbolji niz od aktivnih momčadi budući da je 2023. prekinut Mercedesov niz od 11 sezona zaredom s barem jednom pobjedom.

Load More Related Articles
Load More In Aktualno
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

Dva McLarena ispred dva Ferrarija uoči kvalifikacija u Imoli

Oscar Piastri i Lando Norris postavili su dva najbrža vremena na trećem slobodnom treningu…