Red Bull želi nastaviti koristiti Hondine pogonske jedinice i nakon što se japanski proizvođač povuče iz Formule 1 na kraju 2021. uz uvjet da razvoj motora bude zamrznut od 2022.

Honda će se nakon sedam godina u ulozi proizvođača motora u hibridnoj eri Formule 1 povući iz sporta na kraju 2021., a Red Bull je u utrci s vremenom da pronađe optimalno rješenje za svoje dvije momčadi.

Od preostala tri proizvođača motora Renault je jedina mogućnost za Red Bull, a FIA nalaže da proizvođač motora koji ima najmanje klijenata mora isporučiti svoje motore momčadi bez motora.

Iako ni Red Bull ni Renault nisu odbacili takvu mogućnost unatoč lošim odnosima tijekom prošle suradnje koja je završila na kraju 2018., Helmut Marko priznaje da im je prva želja nastaviti koristiti Hondine motore ukoliko se japanski proizvođač složi s tim.

“Ovo je vrlo složena tema, kao i sami motori,” rekao je Marko za njemački Sport1.

“Željeli bismo, ukoliko razgovori s Hondom budu pozitivni, preuzeti prava na motore i sve što je potrebno kako bismo pripremali i koristili te motore u Milton Keynesu.”

“Ali to je jedino moguće ukoliko motori budu zamrznuti najkasnije od prve utrke 2022. Ne možemo si priuštiti bilo kakav daljnji razvoj, ni tehnički ni financijski. To je preduvjet.”

“Svi proizvođači imaju svoju momčad i to znači da razvijaju motor za svoju šasiju, a mi bismo dobili nešto prema čemu bismo morali prilagoditi sovju šasiju i svoje ideje.”

“Zato je Honda naše preferirano rješenje. Ali bez obzira na to, razmatramo sve mogućnosti.”

2020 Eifel GP Verstappen Q1 Red Bull RB16 soft Pirelli Turn 1 Photo Red Bull

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Najava VN Rusije – Može li Mercedes zadržati 100%-tni učinak?

Iduća utrka prvenstva vozi se u Rusiji na stazi na kojoj Mercedes ima savršen učinak sa se…