Aktualni svjetski prvaci Red Bull posljednji su pokazali svoj bolid za novu F1 sezonu 2024. koji je privukao pozornost zbog radikalnoga dizajna bočnih usisnika za hlađenje koji se ne vide na studijskim fotografijama.

Red Bull je dominirao prošlom sezonom s 21 pobjedom u 22 utrke, a preko zime su imali težak zadatak popraviti gotovo savršen bolid RB19 koji je bio brz na svim stazama osim Singapura.

Zbog velike prednosti u brzini na početku sezone 2023. Red Bull se vrlo rano mogao prebaciti na dizajn bolida za 2024., a dok su gotovo sve momčadi 2024. u većoj ili manjoj mjeri kopirale Red Bullov dizajn, posebno bočnih usisnika, Red Bull se okrenuo drugom rješenju u potrazi za performansama.

Na studijskim fotografijama bočni usisnici se ne mogu vidjeti na uobičajenoj poziciji – sumnja se da su pozicionirani vertikalno, slično početnoj specifikaciji prošlogodišnjega Mercedesa F1 W14, ali da su puno uži i teži za primijetiti zbog crne boje na tom dijelu šasije.

Red Bull je vjerojatno obradio studijske fotografije kako bi sakrio poziciju i oblik usisnika što je duže moguće, ali bolid je ovoga tjedna već odradio prve kilometre s tek nekoliko mutnih fotografija iz obližnjega hotela koje su procurile u javnost.

Zanimljivo, bolid na studijskim fotografijama nema ni usisnike za hlađenje kočnica, čime je još više skrivena specifikacija bolida koja je spremna za stazu.

Oblik bočnih stranica evolucija je dizajna na RB18 i RB19, ali s još uglađenijim linijama i više prostora za strujanje zraka s donje strane dok se Red Bull s hlađenjem okrenuo rješenju sličnom prošlogodišnjem Mercedesovom s dugim horizontalnim izlazima za vrući zrak koji počinju kod završetka halo zaštite.

Prostor oko donje strane bočnih stranica još je veći nego na prošlogodišnjem RB19 zbog gotovo nepostojećih bočnih usisnika, a pokazano prednje i stražnje krilo na tragu su prošlogodišnjega dizajna, što je uobičajena praksa momčadi koje žele što manje otkriti s prvim fotografijama.

Verstappen u 2024. cilja na četvrti uzastopni naslov prvaka, a Perez se želi barem približiti njegovoj razini jer bi mu inače mjesto u momčadi za 2025. moglo biti ugroženo.

Gledaj Formulu 1 eksluzivno na Sport Klubu uz EON TV i Telemach.

Photo: Red Bull
Photo: Red Bull
Photo: Red Bull
Load More Related Articles
Load More In Aktualno
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

Bottas, Tsunoda i Ricciardo odvozili više od 3000 km testirajući gume za 2025. na Suzuki

Valtteri Bottas, Yuki Tsunoda i Daniel Ricciardo imali su produžen boravak na japanskoj Su…