Red Bull je potvrdio da će od 2022. preuzeti korištenje Hondinih pogonskih jedinica pod novom kompanijom Red Bull Powetrains što smatraju ‘hrabrim potezom’ nakon detaljnih razmatranja i proračuna.

Nakon Hondine odluke da se na kraju 2021. povuče iz Formule 1 Red Bull se okrenuo lobiranju za zamrzavanje razvoja motora, a nakon što je F1 Komisija jednoglasno donijela tu odluku koja na snagu stupa od 2022. stvoreni su uvjeti za nastavak korištenja Hondinih motora.

Danas je Red Bull potvrdio očekivanu odluku da će od 2022. koristiti Hondine motore pod vlastitim imenom, a slaganje i testiranje motora odvijat će se u jednoj od zgrada u Milton Keynesu.

“Raspravljamo o ovoj temi s Hondom već neko vrijeme, a nakon FIA-ine odluke da zamrzne razvoj pogonskih jedinica od 2022. uspjeli smo postići dogovor o nastavku korištenja Hondinih pogonskih jedinica,” rekao je Helmut Marko.

“Zahvalni smo na Hondinoj suradnji kako bi i Red Bull Racing i Scuderia AlphaTauri nastavili imati konkurentne pogonske jedinice.”

“Utemeljenje Red Bull Powertrains hrabar je potez Red Bulla, ali potez koji smo povukli nakon pažljivih i detaljnih razmatranja.”

“Svjesni smo ogromne posvećenosti koja je potrebna za ovaj projekt, ali vjerujemo da je stvaranje ove nove kompanije najbolja opcija za obje momčadi.”

Šef Red Bullove F1 momčadi Christian Horner smatra da je ovo značajan korak za Red Bull na njihovom F1 putovanju koje je započelo 2005., a drugu momčad utemeljili su 2006. pod imenom Toro Rosso.

“Kad je Honda donijela odluku da će se povući iz sporta u ulozi proizvođača motora bili smo razumljivo razočarani jer je naš odnos odmah rezultirao uspjehom, ali zahvalni smo na njihovoj potpori u provedbi ovoga sporazuma,” rekao je Horner.

“Honda je značajno uložila u hibridnu tehnologiju kako bi osigurala konkuretne pogonske jedinice za obje momčadi. Sad počinjemo integrirati odjel za pogonske jedinice unutar naše tvornice u naš tehnološki kampus.”

“U međuvremenu, u potpunosti smo usredotočeni na postizanje najboljih mogućih rezultata u Hondinoj posljednjoj sezoni u ulozi službenoga dobavljača pogonskih jedinica.”

RED BULL RACING (2005. – 2020.)

Prva sezona 2005.
Broj utrka 303
Vozački naslovi 4 (2010. 2011. 2012. 2013.)
Konstruktorski naslovi 4 (2010. 2011. 2012. 2013.)
Pobjede 64
Najbolje startne pozicije 63
Najbrži krugovi 68
Mjesta na pobjedničkom postolju 183
Mjesta u prvom startnom redu 124
Bodovi 5043.5
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

VN Turske otkazana, dvije utrke u Austriji

Vodstvo Formule 1 potvrdilo je da će VN Turske, koja je trebala zamijeniti VN Kanade, biti…