Red Bull je gotovo nadoknadio gubitke downforcea zbog novih pravila za F1 2019. iako su mjere koje bi trebale smanjiti downforce i povećati mogućnost pretjecanja bile prilično opsežne, potvrdio je njihov motorsport savjetnik Helmut Marko.

Formula 1 je za sezonu 2019. jednoglasnom odlukom svih momčadi odlučila uvesti paket mjera za smanjenje turbulencija koje bolidi ostavljaju iza sebe što bi u teoriji trebalo smanjiti gubitke downforcea, vozačima olakšati međusobno praćenje i povećati broj pretjecanja.

Prednja krila bit će 20 cm šira i 2 cm viša, bez složenih struktura na rubovima za stvaranje vrtloga, usmjerivači zraka iza prednjih kotača bit će niži, usisnici za hlađenje kočnica bit će jednostavniji, a stražnje krilo bit će više, s jednostavnijim dizajnom bočnih ploča.

Momčadi su zbog spomenutih promjena inicijalno osjetile velike gubitke downforcea, ali s mjesecima rada ti su gubici postajali sve manji pa je općeprihvaćeno mišljenje da će ubrzo svi postići stare razine downforcea i da se zapravo ništa neće promijeniti.

Red Bullov motorsport savjetnik Helmut Marko pohvalio se da je njegova momčad s novim F1 bolidom za 2019. već postigla razine downforcea iz sredine F1 sezone 2018., a da do početka sezone očekuje da gubitke još više smanje.

“Imamo iste [aerodinamičke] podatke kao i prošloga ljeta,” rekao je Marko.

“Ali kad stignemo u Melbourne vjerojatno ćemo biti bolji od toga.”

Promjena pravila za F1 2019. na ‘Mercedesovu inicijativu’

Marko je iznio i zanimljivu tezu da su se pravila za F1 2019. promijenila jer je Mercedes snažno pritiskao u tom smjeru jer je njihov bolid, koji je od 2014. do 2016. godine uglavnom dominirao s pole positiona, vrlo loš u praćenju bolida ispred sebe.

“Svi mogu vidjeti koliko je Mercedesu teško pretjecati kad su iza drugi bolida.”

“Ali sad imamo dobar temelj za raspravu između Mercedesa, Ferrarija i nas. Svi se slažemo da pravila ne smiju donositi tehničari. Čim se oni upletu, troškovi rastu i sve postaje komplicirano.”

“Ne očekujem velike promjene. Jedino što smo 15 milijuna eura siromašniji [troškovi razvoja bolida prema novim pravilima].

Mercedes W09 front wing new cascade GP F1 2018 Photo Mercedes

Load More Related Articles
Load More In Aktualno
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

Red Bull vjeruje da bi Verstappen pobijedio i u McLarenu i Mercedesu

Red Bullov dugogodišnji motorsport savjetnik Helmut Marko vjeruje da bi Max Verstappen pob…