vettel-brazil-2014

Momčad Red Bulla će na idućoj utrci prvenstva u Brazilu koristiti novu specifikaciju Renaultovog motora koja im je dostupna još od VN SAD-a u Austinu.

Red Bull u Austinu nije odlučio koristiti najnoviju specifikaciju jer su procijenili da prednost koju donosi na takvoj konfiguraciji staze ne opravdava kaznu koju će zbog promjene dobiti.

Do ove specifikacije, francuski proizvođač još nije iskoristio nijedan od 12 tokena koliko im je preostalo za razvoj pogonske jedinice tijekom sezone 2015., a vjeruje se da su na ovaj razvojni korak potrošili 11 od preostalih 12 tokena.

Podsjetimo, Mercedes, Ferrari i Renault su za 2015. dobili 32 razvojna tokena koja su mogli potrošiti kako su htjeli, a Renault je do početka sezone potrošio njih 20.

SUSTAV TOKENA KAO MEHANIZAM KONTROLE RAZVOJA POGONSKIH JEDINICA

 

U Renaultu su prethodno izjavili da je specifikacija trebala biti dostupna već na VN Rusije, ali kako nisu stigli provjeriti pouzdanost na ispitnom stolu njezino je uvođenje odgođeno za VN SAD-a.

>> Ricciardo: Ne očekujem previše od nove specifikacije Renaultovog motora

Novom specifikacijom Renault nastavlja sa svojim razvojnim planom za 2016. kako bi smanjili zaostatak za Mercedesom i Ferrarijem. Poboljšanja koja nova specifikacija donosi odnose se prije svega na motor s unutarnjim izgaranjem, kao i promjene na turbini, koje povećavaju snagu i učinkovitost, a sve s ciljem razvoja motora za 2016.

Momčad Toro Rossa do kraja sezone neće koristiti novu specifikaciju, a još uvijek nije poznato hoće li Red Bull u Brazilu novu specifikaciju imati u jednom ili oba bolida.

Nakon što su i Red Bull i Renault najavili raskid suradnje za 2016., najnovije informacije govore o ponovnom otvaranju pregovora između dvije strane budući da su i Mercedes i Ferrari odbili isporučiti Red Bullu najnovije specifikacije svojih motora u 2016.

S druge strane, Toro Rosso bi 2016. prihvatio i stariju specifikaciju Ferrarijevog motora (kojeg su koristili od 2007. do 2013.) i blizu su dogovora s Talijanima. Podsjetimo, Toro Rosso je ostvario svoju jedinu F1 pobjedu upravo s Ferrarijevim motorom na VN Italije kada je prvu pobjedu u karijeri ostvario Sebastian Vettel i postao najmlađi pobjednik F1 utrke u povijesti.

Prema najnovijim informacijama, 2016. će ipak biti dozvoljeno korištenje godinu dana starih specifikacija motora što bi otvorilo vrata Toro Rossovom korištenju godinu dana starih Ferrarijevih motora u 2016.

REZULTATI: Red Bull Racing Renault 2015.

REZULTATI: Toro Rosso Renault 2015.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Mercedes će se uskoro prebaciti na razvoj bolida za 2024.

Mercedesov F1 šef i trećinski suvlasnik momčadi Toto Wolff priznaje da će se njegova momča…