Red Bull u Kanadi predstavio kraći nos

Red Bull RB12 TAG Heuer Canada GP F1 2016 Foto Auto Motor und Sport

Red Bull je ove sezone ponovno vrlo moćan, među ostalim zahvaljujući i značajno poboljšanoj Renaultovoj pogonskoj jedinici, ali njihova posvećenost detaljima na šasiji i dalje je korak ispred svih ostalih.

U Kanadi je momčad iz Milton Keynesa donijela 15 milimetara kraći nos što pridonosi boljem funkcioniraju 50 cm široke neutralne sekcije prednjeg krila i omogućava da više zraka prođe ispod nosa prema ostatku bolida (posebno ispod bolida i oko bočnih stranica).

Ako se pitate kako to da su baš sad uspjeli donijeti minimalno kraći nos, odgovor leži u činjenici da je izuzetno teško, skupo i zahtjevno skratiti nos, a ipak uspješno proći sigurnosne testove.

Mercedes u Kanadu donio novo stražnje krilo

Tijekom prošle sezone sve su momčadi (osim Ferrarija i Manora) prešle na kraći nos kako bi poboljšali aerodinamičke performanse, a Ferrari je s novim SF16-H slijedio opći trend. Samo je Manor i dalje vjeran dugom nosu, a razlog su financije i ograničen broj ljudi zbog čega im se trenutno ne isplati razvijati kratki nos i na njega trošiti sredstva jer postoje područja koja će im za iste novce donijeti više.

Williams je još jedna momčad koja je u tijeku ove sezone blago promijenila oblik svoga nosa – momčad iz Groovea u Bahrainu je donijela blago redizajnirani kratki nos – i prije je bio kratak, ali novi ima uglađenije linije.

Red Bullov kraći nos gotovo je istoga dizajna, ali činjenica da je nešto kraći omogućuje i nešto bolje aerodinamičke performanse. Naravno da je riječ o zaista mininalnom poboljšanju, ali uspjeh u Formuli 1 čini mnoštvo detalja koji zajedno zbrojeni čine razliku.

Zahvaljujući novoj specifikaciji Renaultova motora koji bi u Kanadi trebao donositi i do pola sekunde po krugu, Red Bull sada može koristiti više downforcea te i dalje imati kompetitivnu brzinu na pravcu. Dosad su uvijek koristili manje downforcea kako bi kompenzirali manjak snage (isto čini i McLaren), ali čini se da bi Red Bull na svim stazama mogao početi koristiti agresivnije profilirana krila.

U Montrealu su donijeli stražnje krilo koje su koristili u Bahrainu (uz manje promjene), a inače je uobičajeno da se u Kanadi koristi manje downforcea nego u Bahrainu zbog manjka brzih zavoja.

Učitaj još iz Tehnika - vijesti

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Mercedesova poboljšanja o kojima ovisi borba za naslov prvaka

Mercedes je na desetu utrku prvenstva na Silverstoneu donio dugo najavljivani paket aerodi…