Red Bullov motorsport savjetnik Helmut Marko uvjeren je da je Red Bull donio ispravnu odluku prelaskom na Hondine motore i smatra da će im drukčiji pristup od McLarena donijeti veće uspjehe s japanskim proizvođačem motora.

Nakon pet godina mučenja s Renaultovom pogonskom jedinicom, Red Bull je odlučio prijeći na Hondu koju je McLaren odbacio nakon tri izuzetno teške godine, a ove godine Toro Rosso je poslužio kao pokusni kunić za Hondine motore koji su se ove pokazali performansama blizu Renaultu iako i dalje jako daleko od Mercedesa i Ferrarija.

Ali kako je Red Bull Renaultu postao tek jedan od dva klijenta, momčad je odlučila da će im prelazak na Hondu donijeti prednosti u zajedničkom planiranju razvoja šasije i motora, kao i činjenica da su oni Hondi momčad broj jedan.

“Renault nije doveo trenutni paket pod kontrolu, nisu na razini Mercedesa i Ferrarija, a visi im i pouzdanost. Za razliku od Ricciarda, mi smo izgubili vjeru u Renault,” rekao je Marko za Red Bullovu TV postaju Servus TV.

“S Hondom imamo partnera koji nam je potpuno predan i vide nas kao momčad broj 1. Renaultu smo bili tek kupac koji plaća motore. Tretirani smo pošteno, ali naravno da im je njihova momčad prioritet. Ali obećanja da će biti konkurentni nikad se nisu ostvarila.”

Red Bull Hondi pristupa ‘drukčije od McLarena’

Red Bull Honda Newey Marko Horner Tanabe Photo Red Bull
Adrian Newey, the Chief Technical Officer of Red Bull Racing, Red Bull Racing Team Consultant Dr Helmut Marko, Masashi Yamamoto of Honda, Red Bull Racing Team Principal Christian Horner and Toyohara Tanabe of Honda

Marko ističe da Red Bull Hondi nije pristupio sa zahtjevima, nego su im dali slobodu da dizajniraju najbolji mogući motor kojem će se oni onda prilagoditi.

“Imamo drukčiji pristup s Hondom nego McLaren, oni su više manje diktirali Hondi kako im motor treba izgledati i gdje koji dio mora biti smješten. Mi smo im jednostavno rekli da izrade najbolji mogući motor,” rekao je osvajač 24h Le Mansa 1971.

“Mi ćemo onda takav motor već nekako smjestiti u šasiju. O svemu zajedno raspravljamo, Japanci su shvatili da su radili određene pogreške. Promijenili su ljude i dobili savjete od stručnjaka. Ove godine forma Toro Rossa pokazuje da stvari idu nabolje.”

“Siguran sam da će iduće godine biti ispred Renaulta.”

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Hamiltonu poništena dva kaznena boda za incidente na VN Rusije

Lewis Hamilton ipak neće dobiti dva kaznena boda za probne startove uoči starta VN Rusije …