Red Bullovi F1 šefovi Helmut Marko i Christian Horner vjeruju da FIA i Formula 1 moraju naučiti iz upravo završene sezone jer je previše odluka i interpretacija pravila bilo dvojbeno i nedosljedno, uključujući kontroverzni završetak prvenstva u Abu Dhabiju.

Mercedes i Red Bull cijelu sezonu vode napetu borbu za naslov koju su začinile i dvojbene sudačke odluke oko incidenata na stazi, ali i najnovija kontroverza oko nastavka utrke iza sigurnosnoga automobila.

Kontrola utrke isprve je objavila da se vozači koji kasne za krug neće moći vratiti u krug s vodećim, da bi ubrzo promijenili mišljenje i omogućili Verstappenu da uoči ponovnoga starta bude odmah iza Hamiltona.

To je tek jedna od brojnih dvojbenih odluka ove sezone FIA-inoga direktora utrke Michaela Masija, a i suci su tijekom sezone pokazali prilično različite kriterije oko raznih incidenata, što se mora riješiti uoči iduće sezone, smatra Red Bull.

“Cijeli sustav mora se ponovno razmotriti,” rekao je Marko.

“Mora biti dosljednosti. Odluke se ne mogu interpretirati jednom na jedan, a drugi put na drugi način.”

“Pravila se moraju pojednostaviti, a premisa mora biti: idemo se utrkivati!”

Na pitanje trebaju li FIA i Formula 1 razmisliti o promjeni ključnih ljudi Marko kaže da to nije njihov zadatak iako je očito da su potrebne neke akcije.

“To samo po sebi nije naš zadatak, ali nakon toliko pogrešaka i upitnih odluka, sigurno je da postoji velika potreba za akcijama.”

“Dolazi nam novi predsjednik [FIA-e, jer Jeanu Todtu ističe posljednji mandat] tako da može početi s tim. A i suce definitivno treba preispitati.”

“Pravila moraju biti takva da se može donijeti brza odluka, a oni koji su odgovorni moraju ih moći donijeti u nekoliko sekundi. A te odluke ne smiju toliko varirati.”

Horner smatra da je završnica utrke u Abu Dhabiju posljednja u nizu ‘marginalnih odluka’ koje je Masi donio ove sezone.

“Mi osjećamo da su odluke na početku utrke [nakon što se Hamilton izvukao unatoč rezanju šestoga zavoja] išle protiv nas. A očito je da smatramo da je odluka na kraju utrke bila ispravna. Takva je sezona,” rekao je Horner.

“Bilo je dosta marginalnih odluka, od nekih smo profitirali, ali od većine smo izgubili.”

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz 

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Red Bullu prijeti isključenje iz prvenstva zbog navodnoga kršenja ograničenja budžeta

Red Bullu prijeti velika kazna i isključenje iz prvenstva zbog mogućega kršenja ograničenj…