Red Bullove aerodinamičke dorade na stražnjem kraju

Red Bull RB13 rear end Monaco GP F1 2017

Red Bull je u Monaku donio nekoliko dorada na novom aerodinamičkom paketu kojega su predstavili u Španjolskoj, a kako je staza u Monaku najsporija u kalendaru momčad nije morala toliko paziti na otpor zraka koji će njima izazvati.

Kao što smo već pisali, Red Bull se u Monaku, kao i Force India i Renault, pridružio globalnom trendu korištenja T-krila koja će od 2018. biti zabranjena, a za dodatni downforce dodali su i krilo iznad središnje ispušne cijevi.

Red Bullov bolid otpočetka sezone isticao se čistim linijama bez toliko aerodinamičkih dodataka kao, primjerice, na Ferrariju ili Mercedesu, ali Monako je staza na kojoj otpor zraka nije toliko važan zbog konfiguracije staze pa se momčad odlučila koristiti i T-krilo i malo krilo iznad ispušne cijevi.

Krilo je dvostrukog profila, a njegov je učinak pojačan i vrućim ispušnim plinovima koji prolaze ispod njega.

Red Bull je za Monako donio i manje promjene na difuzoru koji sada ima nešto drukčije bočne završetke. Oni su sada zakrivljeniji i vertikalno podijeljeni, a sve kako bi se bolje upravljalo zračnom strujom u ovom području i proširilo difuzor na mjestu gdje on fizički prestaje.

Korištenjem zakrivljenih oblika momčadi žrtvuju nešto volumena difuzora, ali zrak bolje prati zakrivljene oblike pa se momčadi sve češće odlučuju upravo za takve oblike u ovom području (ali i na mnogim drugim područjima na bolidu).

Učitaj još iz Tehnika - vijesti

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Ferrari pokazao novo stražnje krilo i pokrov motora

Ferrari je donio novi aerodinamički paket za svoj SF1000 u Barcelonu koji uključuje novo s…