Spa je vrlo brza staza koja zbog dugih pravaca u prvom i trećem sektoru traži balans između brzine na ravnim dijelovima i downforcea koji je potreban za zavoje u drugom sektoru, a Red Bull je u petak koristio dvije različite konfiguracije uključujući onu za vrlo niske downforce zahtjeve koju je isprobao Ricciardo.

Australac je isprobao vrlo plitko i ravno stražnje krilo, ali je koristio i T-krilo, za razliku od Verstappena koji je koristio više stražnje krilo, s više downforcea, ali nije koristio T-krilo.

Ricciardovo stražnje krilo ima gotovo ravan donji element (crveno) i blago zakrivljen gornji element (ljubičasto), a u sredini gornjega dijela gornjega elementa nalazi se procjep (žuto) koji pomaže smanjiti turbulencije na rubu krila.

Zbog manje visine stražnjega krila, koje se od 2004. mora sastojati od samo dva glavna elementa, Red Bull koristi samo dva horizontalna proreza (tirkizno) s otvorenim prednjim rubom koji su uobičajeni u današnjoj Formuli 1.

 

Red Bull RB13 front wing low downforce Belgian GP F1 2017 Photo AMuS MAXF1net
Red Bull RB13, VN Belgije 2017. (Photo: AMuS/MAXF1.net)

Uz stražnje krilo, Red Bull je koristio i prednje krilo za niže downforce zahtjeve koje ima šest elemenata u unutarnjim dijelovima (žuto) i osam elemenata na vanjskim dijelovima krila (narančasto), blizu prednjih kotača.

Na vanjskim dijelovima koriste se vrlo visoki nagibi kako bi se zračna struja što učinkovitije usmjerila oko i preko prednjih kotača, a više elemenata pomaže odgoditi odvajanje zračne struje uobičajeno za velike nagibe.

Red Bull u Belgiji koristi i r-kaskadu (ljubičasto) koja pomaže usmjeriti zračnu struju prema vanjskoj strani prednjih kotača i čiji se profil nastavlja na unutarnju kaskadu trostrukoga profila na kojoj se nalaze još dva jednako usmjerena mikroelementa.

Pogledajte usporedbu stražnjih krila na bolidima Ricciarda i Verstappena!

Red Bull RB13 Verstappen Ricciardo rear wing comparison low high downforce levels Photo Red Bull MAXF1net
Ricciardo (lijevo) i Verstappen (desno) na VN Belgije 2017. (Photo: Red Bull/MAXF1.net)
Učitaj još iz Tehnika - vijesti

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Ferrari pokazao novo stražnje krilo i pokrov motora

Ferrari je donio novi aerodinamički paket za svoj SF1000 u Barcelonu koji uključuje novo s…